Kusan çocuğu su ile tedavi edin

Kusan çocuğu su ile tedavi edin
Güncelleme:

Uzmanlar, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu söylüyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Genetik Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz, bulantı, kusma ve tedavi hakkında bilgi verdi. Midedekilerin ağızdan güçlü bir şekilde püskürtülerek çıkarılması olarak tanımlanankusmanın nedenleri saymakla bitmezken çocuklarda en sık görülme nedenleri arasında viralmide ve bağırsak enfeksiyonları geliyor. Çocuklarda mide bağırsak dışı her türlü enfeksiyon da kusma nedeni olabileceğini belirten Fatma Ela Tahmaz, özellikle farenjit ve boğaz ağrısı, beta streptokok boğaz enfeksiyonlarını en sık görülen barsak dışı kusma nedenleri olarak sıraladı.

Araba ve deniz tutması gibi iç kulak dengesi ile ilgili kusmaların da çocukları etkilediğine değinen Dr. Tahmaz, bir yaşına kadarki bebeklerde gastro-özofagial reflü denilen durumun sık rastlandığını belirterek, \"Beslenme sonrası gelişen bu sorun yemek borusunun mide ile olan bileşkesinde bir yetersizlik sonucu ortaya çıkar. Bu durumda mideye inen süt ve gıda tekrar yemek borusuna dönerek beslenme sonraları kusmaya neden olur.\" dedi.

\'YÜKSEK ATEŞLE GELEN KUSMA, ZEHİRLENME HABERCİSİ OLABİLİR\'

Yüksek ateş ile birlikte görülen kusmanın gıda zehirlenmesinin belirtisi olabileceğini söyleyen Tahmaz, bunun dışında menenjit ve ensefalit (beyin iltihabı) gibi santral sinir sistemini tutan enfeksiyonların da kusmayla başlayabileceğini söyledi. Kusmanın bir hastalık olmayıp çok kere bir hastalığın habercisi olduğunu anlatan Tahmaz, \"Fizyolojik kusmalar dışında, kusmanın nedeni araştırılmalı ve bunu doğuran hastalık tedavi edilmelidir.\" diye konuştu.

Kusmanın nedenine bakılmaksızın tedavinin bol sıvı tüketimi ve hafif gıdalarla başlaması gerektiğini söyleyen Dr. Tahmaz, kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti. Tahmaz, \"Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir.\" diye konuştu.

\'BULANTIYA NEDEN OLAN GIDALARDA ISRARCI OLMAYIN\'

Bulantı ve kusma 24 saat içinde geçmiyorsa, çocuğa bir şeyler yemesi konusunda ısrar edilmemesi gerektiğine değinen Tahmaz, \"Çocuğunuzun bulantısı geçmiş olsa bile, kendisine vereceğiniz ilk yiyecek yağsız ve kızarmış bir dilim tost ekmeği veya tuzlu bir kraker olmalıdır. Daha sonra hiçbir şey yemeden bir saat beklenilmelidir. Çocuğunuz bir saat içinde kusmuyorsa, ikinci dilimi de verebilirsiniz. Çocuğunuza vereceğiniz herhangi bir gıda maddesi, bulantıya neden oluyorsa, bu yiyeceğin tüketilmesi konusunda ısrar etmeyin.\" şeklinde konuştu.

Cihan