Kemoterapi tatil yapmaya engel değil

Kemoterapi tatil yapmaya engel değil

Kemoterapi görmek tatil planı yapamayacağınız anlamına gelmiyor.

Kemoterapi gören hastaların eğer doktorları tam tersini söylemediği sürece rahatlıkla tatil programlı yapıp deniz ve kumun tadını çıkarabileceğini söyleyen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray yapılan tatilin tedaviyi başarıya götürmede de etkili olacağının altını çiziyor. Ancak bazı uyarıları var Demiray’ın…

Mevsim yaz olunca herkes tatil beldelerine akın ediyor. Kışın yorgunluğu en iyi, deniz, kum ve güneşin tadını çıkararak atılıyor. Ancak kemoterapi gören kanser hastaları yaz tatili yapma konusunda tereddüt yaşıyor. Pek çok hasta, havuzdan mikrop kapacağı, yüzmenin ve güneşin kendilerini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle bu yaz günlerini evde geçirmek zorunda hissediyor. Ancak durum hiç de onların kortuğu gibi değil. Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray kanser tedavisi gören hastaların yazın güzelliklerinden ve nimetlerinden yararlanmaları gerektiğini söylüyor. Kemoterapi görüyor dahi olsa hastanın tatil programını aynı eskiden olduğu gibi yapmasını öneren Demiray “Kemoterapinizi hekimleriniz sizin tatilinize göre ayarlayabilecektir. Hatta bazen ufak aralar vermek sizin tatilden daha zinde ve dinç dönmenizle tedavinizin daha başarılı ve iyi gitmesini sağlayacaktır” diye konuşuyor. Tabii her durumda olduğu gibi burada da istisnalar var. Demiray, hekime danıştıktan sonra böyle bir tatil planlamak gerektiğinin de altını çiziyor.

Çok özel koşullar yoksa ve doktor özellikle yasaklamadıysa istenildiği kadar, yoruluncaya dek yüzülebileceğini anlatan Dimeray, ancak güneşlenmekten kaçınmak gerektiğinin de altını çiziyor.
Kemoterapi sonrasında terlemeniz durumunda kemoterapi ilaçlarının terle de atılacağı için bu durumda kullanılacak giysi ve havluların ayrı yıkanmasının doğru olacağını belirten Demiray, toksik maddelerin atılımının hastayı daha da rahatlatacağından bahsediyor.

Leyditurk.com