Kasları sağlıklı spor yaparak şişirin

Kasları sağlıklı spor yaparak şişirin

Kasları birden suni yollarla şişirmek sakıncalı...

Özellikle genç erkeklerin rağbet ettikleri şişirilmiş kaslara sahip bir vücuda kısa zamanda ulaşma isteğinin, ileride telafisi çok zor sonuçlara yol açabileceği belirten Avrupa Hospital Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Ünal, kaslar şişirilecekse, uzun süreli sağlıklı sporlar yaparak bu sağlanmalı” dedi.

Dünya kas şampiyonları istemiyoruz

Ortopedist hekimler olarak insanların dünya kas şampiyonları gibi kas yapısına sahip olmalarını istemediklerini kaydeden Opr. Dr. Yusuf Ünal, “Bizim istediğimiz adalelelerin kişiyi yaşam koşulunda, görevini en iyi şekilde yerine getirebilecek sağlıkta olması.  Doktorlar  olarak şişmiş olan adaleleri sağlıklı bulmuyoruz. O insanların ileri zamanlarda kaslarının sarkmış ve iğrenç bir görüntü ortaya çıktığını biliyoruz.” diye konuştu.

 “Keşke Yapmasaydım”

Doğal olmayan yollarla adale çalışması yapmanın erkeklerde  bazı sorunlara neden olduğunu, bütün organları olumsuz etkilediğini, bu etkinin beyin fonksiyonlarından bütün uzuvlara kadar uzanabileceğini bildiren Op.Dr.Yusuf Ünal, “Bu sonradan bütün insanların ‘keşke yapmasaydım’ dediği bir şey. Tıpkı, önce dövme yaptırmak sonra sıkılıp sildirmek gibi. Çünkü sildirmek çok büyük zararlara mal oluyor. Kas için hormon ve ilaç kullanımı da öyle.” benzetmesini yaptı. Ünal, “İlle de kas yapacaksak, doğal yollarla, sporla, sabırlı ve uzun süreli hareketlerle yapmamız gerek.” dedi.

Hep hareket, hep hareket

Ortopedistler olarak önerilerinin “Hep hareket, hep hareket” olduğunu ancak hareketlerin de sağlıklı yapılması gerektiğini ifade eden Avrupa Hospital Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Ünal, spor olarak en çok yüzme, plates ve fitnesi önerdiklerini vurguladı. Yüzme, plates ve fitnesin vücudun tüm kaslarını çalıştırdığını söyleyen Op. Dr.Ünal, bazı kişilerin fitnese başlayıp biraz kas yaptıktan sonra bıraktığını belirterek,”Vatandaş fitnes salonlarına gider gitmez 50 kilolarla çalışmaya başlıyor. Evet adaleler şişiyor ama sonra müthiş bir ağrı başlıyor. Sonra da fitnesten soğuyor. Böyle çalışmak bir yandan da adale yırtığı, adale ödemi,  adalelerde ciddi hasara yol açıyor” dedi.

Hareketi ağrı sınırında yapın

Op.Dr.Yusuf Ünal,  bazı hastaların gelerek, “Benim dizim yürümezsem ağrımıyor” dediğini ifade ederek, “Ben de onlara, ‘ama biz sizi yürütmek hatta koşturmak istiyoruz’ diyorum. Ama bunları yapmayacaksak size tekerlekli sandalye veririz. Hayatınızı onunla sürdürürsünüz. Biz bunu istemiyoruz. Hastalara, ‘Siz hareket edin yürüyün mümkünse de koşun’ diyoruz” ifadelerini kullandı. Op.Dr.Yusuf Ünal,  “Hastalarıma, ‘Hareketi ağrı sınırında yapın’ diyorum Kolunuzu 20 derece hareket ettirdiniz ağrı yok. 30 derece hareket ettirdiniz ağrı var. O zaman 25 derece de sınırda kalın’ diyorum. Ama bugün 25 yaparsınız sonra artarak gider. Yani vücudu, kemiklerimizi hor kullanmamalıyız.” diye konuştu.

Leyditurk.com