Karbonhidrat yiyerek de kilo verebilirsiniz

Karbonhidrat yiyerek de kilo verebilirsiniz
Güncelleme:

İşte karbonhidratla ilgili bilmedikleriniz...

Ekmek, makarna, pirinç! Kilo vermeye çalışıyorsanız muhtemelen bu üçlüyü en büyük düşmanınız olarak görüyorsunuz. Fakat gerçek şu ki, vücudunuzun enerji için karbonhidrata ihtiyacı var.

Peki hangi karbonhidratlara?

Beyaz ekmek, beyaz makarna, şeker ya da kek gibi işlenmiş karbonhidratlar vücudunuz tarafından çabuk tüketilir. Bu yüzden size bir süreliğine enerji sağlasa da kısa süre sonra tekrar acıkır ve yorgun hissedersiniz.

Fakat bütün karbonhidratları aynı kefeye koymamalısınız. Bazı sebzeler veya çok tahıllı ürünler, yani kompleks karbonhidratlar kan şekerinize aynı zararı vermez, aksine vücudunuz tarafından yavaş yavaş kullanılır. Böylelikle daha uzun süre kendinizi tok ve zinde hissetmenizi sağlarlar.

Karbonhidrat yiyerek de kilo verebilirsiniz

Karbonhidratların yüksek kalorili olduğu bir gerçek. Bu nedenle porsiyonlarınızı küçültmelisiniz.

Tenis topu büyüklüğünü geçmeyen miktarda karbonhidratlı yiyecekleri rahatlıkla yiyebilirsiniz. Eğer yediğinizden çok yakıyorsanız, karbonhidratlar kilo vermenize engel değil!

Diğer karbonhidratlı yiyecekler

Aslında sebze ve meyveler de karbonhidrat içerir. Özellikle patates, mısır, bezelye, karbonhidrat açısından zengindir.

Diyet sürecinizde mantar, ıspanak, brokoli, domates, havuç gibi yeşil yapraklı ve nişastasız sebzeleri tercih etmelisiniz.

Buna karşın meyvedeki karbonhidrat doğal şekerdir, dolayısıyla istediğiniz meyveyi tüketebilirsiniz. Meyvedeki doğal şeker, rafine şekere düşkünlüğünüzü azaltmanıza yardımcı olur.

Kahverengi demek tam tahıllı demek değildir

Genellikle tam tahıllı yiyecekler kahverengi olur ama bu bütün kahverengi yiyeceklerin tam tahıllı olduğu anlamına gelmez.

Örneğin çavdar ekmeği rengine rağmen tam tahıllı bir yiyecek değildir. Ayrıca aldığınız ürünün paketinde yazan çok tahıllı, kepekli gibi ibareler de sizi yanıltmasın. Bu ürünün tamamının %100 tam tahıllı olduğunu kontrol etmelisiniz.

Tam tahıllı lezzetler

Genellikle tam tahıllı yiyeceklerin, özellikle de makarnanın yavan olduğundan şikayet edilir. Bu türlü yiyecekleri fazla pişirmemeye dikkat etmelisiniz. Lezzetini arttırmak için çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Yine de çok tatsız buluyorsanız, yarısını beyaz ürünle yarısını tam tahıllı ürünle karıştırabilirsiniz. Tamamını beyaz yemekten iyidir.

Karbonhidrat aldığınız saat önemli mi?

Öğle yemeği veya akşam yemeği fark etmez, vücudunuz karbonhidratları aynı şekilde yakar. Önemli olan ne kadar yediğinizdir. Fakat genellikle akşam yemeklerinde daha çok yemek yendiği için, karbonhidratlı yiyecekleri öğlen yemeğinde tercih etmenizi öneririz.


Sabah