Çocuğunuz yemekten keyif alsın

Çocuğunuz yemekten keyif alsın
Güncelleme:

İştahsız çocuklar için annelere birbirinden önemli çözüm önerileri...

İştahsızlık, çocuğun besini almak istememesiyle ortaya çıkan bir durum. İştah kaybı anemi, bağırsak parazitleri gibi nedenlerken kaynaklanabilirken, büyük ölçüde çocuğun psikolojik sorunları da yeme alışkanlığını olumsuz etkiliyor. Bazen çocuk yemek yememeyi anne-babaya karşı bir silah olarak kullanıyor. Aile ve çocuk arasında yaşanan olumsuz yeme davranışının devam etmesi, duygu ve davranış bozukluğuna kadar varan sorunlara neden oluyor. Çocuğun iştahsızlığından tedirgin olan birçok aileler çocuğa yemek yedirmek için birçok yönteme başvuruyor. Bu noktada çocuğun iştahsızlığının nedenini tespit etmek önem teşkil ediyor.

Beslenme alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz

Öncelikle çocuğun severek ve iştahla yediklerini tespit edilmesi gerekiyor. Ortalama üç günlük beslenme günlüğünü tutarak eksiksiz bir liste çıkarın. Süt, meyve suyu, su, kola, çay gibi içecekleri çocuğunuz ne kadar tükettiğini belirleyin. Çocuğunuzun yiyerek mi yoksa içerek mi doygunluğa eriştiğini tespit edin. Eğer çocuğunuz sıvı tüketerek doygunluğa erişiyorsa yemek yemeden bir saat önce sıvı tüketimini sınırlandırın. Tüm bu ayrıntıları göz önünde tutarak yeni bir yeme listesi geliştiriniz.

Tabağını fazla doldurmayın

Tabağa konan yemek miktarı çocuğun iştahını etkiliyor. Çocuk tabağına konulan yemeğin miktarı fazla ise öğürme hissi duyarak iştahını baskılayabiliyor. Yemeği tabağa küçük miktarlarda koyarak çocuğunuza yemeği bitirme hazzını yaşatın. Yemeğin miktarı azaltılırken günlük alınan enerjiyi arttırabilirsiniz. Çocuğun tükettiği besinlerin içeriğini zenginleştirerek ya da besinlere glikoz polimerleri (maltodekstrin) ve yağ emülsiyonları eklenerek yapılır. Çocuğunuza karbonhidrat içeriği yüksek besinler yedirerek daha hızlı acıkmasını sağlayabilirsiniz. Sürekli karbonhidratı yüksek besinler vermek, çocukta glikoz metabolizması bozukluklarına varan sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle öğünlerin protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli, vitamin ve mineral yönünden de yeterli olmalıdır.

Dikkat çekmek için iştahsız olabilir

Çocuklar, büyüklerin dikkatini çekmek için yemek esnasında iştahsız davranabilir. İştahsızlık her zaman anne babanın dikkatini çeken bir durumdur. Bu durumun farkına varmazsanız çocuğunuz dikkat çekmek için bile iştahsız olabilir. Bu durumun oluşmaması için sofrada, onun yemedikleri hakkında yorumlar yapmaktan, ısrarcı olmaktan kaçınmak gerekiyor.

Yemekleri çekici hale getirin

Çocuklar için eğlenceli şekiller ve resimler yemek yemesinde etken olabilir. Ayıcık şeklinde kesip tabağına koyduğunuz bir dilim ekmek, gülen suratlı bir makarna, tabakta resim şekline getirilmiş çeşitli meyveler ve misket görünümündeki köfteler çocuğunuzun iştahını açabilir. Hayal gücünüzü kullanarak yemekleri çocuğunuzun ilgisini çekecek bir şekle getirin. Yemeklere isimler takarak çocuğunuzun merakım uyandırıp, yemek yemesini sağlayabilirsiniz.

Çocuk yerken uyarıda bulunmayın

Yemek yerken herhangi bir uyarının yapılmaması çocuğun yemek yeme devamlılığı açısından önemli bir noktadır. Çocuğa yemek sırasında ısrarcı olunması, çocuğun kendi yemek yeme alışkanlığı edinmesini önler.

Psikolojik sorunlar iştahsızlığa yol açıyor

Çocuğu iştahlı ya da iştahsız yapan faktörlerin başında onların iç dünyalarında yaşadıkları duygular önem taşır. Endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi bir duygular çocuğun iştahını kesebilir. Bu nedenle çocuğunuzun psikolojik bir sorununun olup olmadığını gözlemleyin.

Mutfakta yardım etmesine müsaade edin

Yemek yaparken ya da hazırlarken çocuğunuzun size yardım etmesine izin veriniz. Kendi yaptığı ya da yardım ettiği yemeği daha iştahla yiyecektir.

Döke saça yemesine izin verin

Beslenmesini eğlenceli bir oyuna dönüştürün ve çocuğa yemeğin önemini anlatan hikayeler anlatın. Gülerek, oynayarak yemek yemesini sağlayın, yemek yerken müdahale etmeyin ve yemekleri döke saça yemesine müsaade edin.

Çocuğu yemeğe zorlamayın

Çocuk aç olsa bile yemeğe zorlamayız. Çocuk kendi kişiliğini, bağımsızlığını kanıtlamak ister. Çocuk yemeye zorlanırsa kendi açlık ve tokluk düzenini kuramaz. Kendi düzeninin kuramayan çocuk ileri yaşlarda yanlış beslenme şekilleri edinir.

Yerken çocuğunuza örnek olun

Çocuklar öğrenmeyi söylenilen yada anlatılandan değil gördüklerini taklit ederek gerçekleştirir. Anne-baba ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişilerin olumlu yeme davranışı içinde olmaları gerekiyor. Grup halinde yaşıtlarıyla yemek yemek ya da piknikte yemek, seçici çocuklarda olumlu yeme davranışının gelişmesine yardımcı oluyor.