Genç kızlara örnek diyet

Genç kızlara örnek diyet
Güncelleme:

Hem kilo vermeye hem de sağlıklı olmaya karar verdiyseniz işte yapmanız gerekenler...

Ne yazık ki genç kızlar ve erkekler beslenme - diyet konusunda en çok hatayı yapan gruptur. Oysa büyüme ve gelişmenin sürdüğü ergenlik çağında yapılan beslenme hataları boy uzaması, adet düzeni, organların ve hormonların oluşumu ve gelişimi gibi gelecek yaşantıda sağlıklı birer insan olmanın temellerinin atıldığı bu sürece darbe vurur.

Geleceğinizi neler gölgeliyor?

Gençler arasında çok yaygın olan çağın fast food beslenme alışkanlığı gerek sağlıklı geşilişim, yaşam gerekse vücut hatlarının şeklillendiği ergenlik çağında estetik sorunları yaratan ciddi bir tehlikedir.

Eğer önem vermezseniz sizi bir başka tehlike daha bekliyor.

Hatırlayacaksınız; sıfır bedenin özendirilme sürecinde manken diyetleri gündeme oturmuş hemen herkesin elinde manken gibi olmayı hedefleyen sağlıksız diyet programları dolaşıyordu ve halen dolaşmakta. Bunları uygulayan genç hastalarım bir çok sağlık sorunuyla kapımı çaldı. Gençler için çok önemli bir uyarım var: Sağlığınızın değerini onu kaybettikten sonra anlayacak kadar cahil olmamalısınız.

Kilo verdiğinizi sanmayın?

Sağlıksız yöntemlerle kilo verdiğinizi sanıyor olabilirsiniz ama bilmeniz gereken giden kilonun yağlardan olmayıp kas ve su kaybı oluşudur. Sağlıksız diyetlerle verdiğinizi sandığınız kiloları hızla ve fazlasıyla geri alacağınızı, metabolizmanızın yara alacağını unutmayın. Metabolizmanızdaki bozukluklar ilerleyen dönemlerde kilo vermenizi engelleyeceği gibi bir çok hastalık riskini doğuracak bağışıklık sisteminiz çökebilecektir. Dünya Sağlık Örgütü aylık ağırlık kaybının 2 - 4 kg arasında olması gerektiğini önemle vurgulamaktadır.

İşte yapmanız gerekenler...

* Sabah: 1 bardak ılık su ile güne başlayın.1 bardak yarım yağlı süt, 30 gr. beyaz peynir, domates, 1 dilim tam buğday ekmeği ya da; 1 yumurta,1 dilim tam buğday ekmeği, 30 gr. beyaz peynir, domates, 5 adet zeytin,1 tatlı kaşığı bal

* Ara: 1 meyve

* Öğlen: Ton balıklı salata 1 dilim tam buğday ekmeği, salata Ya da 250 gr. yağsız yoğurt, sebze haşlama ya da ızgara,1 dilim buğday ekmeği. Ya da 1 porsiyon yağsız sebze yemeği, yağsız limonlu yeşil salata 1 dilim kepekli ekmek.

* Ara: 3 adet diyet kraker, şekersiz çay ya da meyva çayı

* Akşam: 120 gr. tavuk, balık ya da et ızgara, sebze haşlama ya da salata, 4 çorba kaşığı bulgur pilavı

* Gece 1 elma n Günde en az 5 porsiyon bol sebze ve meyve, 3 porsiyon süt ve süt ürünleri

* Hergün bir öğününüzde balık, tavuk, kırmızı et ya da kurubaklagiller bulundurun

- Tatlı yerine meyveyi tercih edin.

- Egzersiz yapın.

- Kahve ve gazlı içecekleri azaltın.

- Günde 8 bardak su için.

- Öğün atlamayın.

- Tuzu azaltın. Ergenlik çağında kızlar yağ depolanması sonucu kilo alırlar. Ergenlik sonrası dönemde gençlerin yaptığı beslenme hataları kilo alımında son derece önem taşımaktadır.

OBEZİTE GENÇLERİ HEDEF ALIYOR

En çok obezite oranı gençler arasında görülüyor .Bunun temel sebebi değişen beslenme alışkanlıklarımız ve sofra öğünlerimizin yerini alan fast food beslenme tarzıdır.