Kanser hastalarına beslenme önerileri

Kanser hastalarına beslenme önerileri
Güncelleme:

Diyetisyen Ayşe Duran,kanserden korunmak için beslenme önerilerinde bulundu.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, 1-7 Nisan Kanser Haftasında kanser hastalığından korunmak için beslenme önerilerinde bulundu.

Diyetisyen Duran, hazırladığı bilgilendirici yazıda şu cümlelere yer verdi;

Fizyolojik bir bozukluk sonucu ortaya çıkan tümör, organizmada ki bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Bu sırada bazı hücreler kaybolur veya normal biyokimyasal işlevleri değişir. Hücrede oluşan bu değişme ‘benign’ veya ‘malign’ olarak ikiye ayrılır.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde en sık görülen kanser türleri kadınlarda; meme, uterus, bronş/akciğer, mide, lenfoma, erkeklerde ise; bronş/akciğer, mide, lenfoma, prostat ve larinks olarak yer almaktadır.

Kanser hastalarının tedavileri sürecinde düzenli beslenmeleri gerekir. Kanserli hastaların beslenmesi bir ekip işidir. Bu ekibin içinde başta hastanın kendisi olmak üzere, aile bireyleri, hekim, diyetisyen, hemşire, psikolog, sosyal hizmetler uzmanı, spor veya egzersiz uzmanı yer almalıdır. Hastanın kendisine ve hasta ile ilgilenen kişilere bunun için eğitim verilmesi gerekir. Bu eğitimde hastalıkla mücadele edilebileceği gibi, fizyolojik ve psikolojik olarak güçlü ve moralli olunması gerektiği vurgulanmalıdır.

Beslenmede en önemli husus ağırlık kaybının önlenerek kaliteli bir yaşam için düzenli beslenmektir. Beslenmede mutlaka doğal ürünlere yer verilmelidir. Hazır içeriği bilinmeyen et, tavuk ürünleri, konserve gıdalar, salam, sucuk, sosis, turşu ve salamura ürünler, hazır yoğurt, hazır ayran, beyaz ekmek ve ürünleri, tatlılar, yakın mesafede pişirilmiş mangal ürünleri, şeker ve şekerli gıdalar, tuzdan mutlaka uzak durulmalıdır.

Bulantı ve kusması olan kişiler, kuru yiyecekler tüketebilir. Yağsız gevrek, kepekli galeta, leblebi gibi atıştırmalıklar yapabilir. Yağlı gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Çok sıcak veya aşırı soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağız kuruluğunuz varsa, taze sıkılmış meyve suları, besleyici çorba, limonata gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Kremalı çorba ve ürünlerinden, koyu kıvamda nektar tarzı içeceklerden, unlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Kabızlık geliştiği durumunda hazır sulardan Ph’sı 8’e yakın güvenilir sudan günde 8-10 bardak tüketilmeli, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, ceviz içi tercih edilmeli, gün içerisinde hafif egzersizler yapılmalıdır.

Kanser Hastaları İçin Örnek Kahvaltı:

1 su bardağı keçi sütü

Omlet

( 1 dilim keçi peyniri, 1 tatlı kaşığı köy tereyağı ve 1 yumurta akından yapılmış)
1 dilim çavdar ekmeği
2 tam ceviz içi3 adet doğal kurutulmuş kuru kayısı
Bol roka, maydanoz