Kadınlığı kadınlar mı zorlaştırıyor?

Kadınlığı kadınlar mı zorlaştırıyor?

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, önemli bir noktaya değindi.

Kadınların hayatını zorlaştıranların daha çok kadınlar olduğunu gözlemliyorum. Öyle ki çocukluktan itibaren babadan önce kız çocuğunu kısıtlayan, onu erkek çocuğundan daha baskılı yetiştirenler genellikle anneler oluyor. \"Sen kızsın gidemezsin, kızlar bunu yapmaz, sen abine bakma, yabancılarla konuşma, başına bir şey gelir\" bu ve daha fazlası, her ne kadar kız çocuklarını korumak adına bile olsa hayatın ilk yıllarında onların yaşam alanlarını erkek çocuklarından daha fazla zorlaştıran yaklaşımlar.

Genç kızlık çağında baskı biraz daha artıyor ve annelerden genellikle şu cümleler çıkıyor: \"Kız çocuğu hava kararmadan evde olmalı, öyle erkek arkadaş filan olmaz sonra adın çıkar; biraz da annene yardım etsen (erkek çocuğuna çoğunlukla söylenmeyen); dikkat et sonradan pişman olacağın şeyler yapma.\"

Genç kızlıkta sadece anneler değil, kız arkadaşlar da kızların yaşamını zorlaştırmakta. Erkeklerin hayatında olmadığı kadar kız arkadaş grubuna sahip olma, dışlanıp dışlanmama, grubun ya da arkadaşları tarafından kabul görmek, gruptan dışlanmamak için istemediği şeyleri yapma gibi.

Yetişkinlik, hatta evlilik döneminde \"Yuvayı dişi kuş yapar\" diyerek annenin kızından daha fazla fedakarlık istemesi, evliliği sürdürebildiği kadar sürdürmesini öğütlemesi, boşanmak istediğinde karşısına çıkıp engel olmaya çalışması (genellikle babalar bu durumda karşı çıkmayıp yanında olmaktalar) ki evlilikte kadınların hayatını zorlaştıran asıl insan kayınvalide olmakta ve gelinin yaşam alanını kısıtlamaktadır. 

Genellikle çalışan annelerden çocukları olduğu zaman işlerini bırakıp evlerinde çocuklarının başında olmaları istenir, ama ben bugüne kadar çocuğu olunca işten ayrılıp ona bakması istenen bir erkek görmedim.

Sonuç olarak da yaşlılık dönemi hariç kadınların yaşamlarını erkeklerden daha çok hemcinsleri kısıtlamakta; onların hayatlarını kısıtlayan erkekleri desteklemekte. Kimi zaman kadınlar farkında olmadan hemcinslerinin yaşam alanını daraltmaktadır.

Bana göre hiçbir şeyin kadını erkeği yoktur. Kadın için kötü olan erkek için iyi sayılıyorsa bunu bir kere daha düşünmek gerekir. Cinsiyet ile ilgili algılar yaşamı kısıtlayan temel algılardır. Bu yüzden çocukluktan başlayarak kız çocuklarının hayatlarını bu kadar kısıtlamaktan vazgeçelim.