Kadın ve erkeklerin en büyük kabusu !

Kadın ve erkeklerin en büyük kabusu !

Günümüzde pek çok çift cinsel birlikteliklerinde problemler yaşıyor.

Bu problemlerin temelinde kimi zaman fizyolojik kimi zamanda psikolojik nedenler var. Ancak asıl sorun çiftlerin cinsel birliktelik yaşayamadıkları durumlarda bile uzmanlara başvurmamaları. Bu yüzden Hattat Klinik Kadın Cinsel Fonksiyonu Araştırma Bölümü Başkanı Ece Hattat\'a ilişkiye giremeyen çiftleri ve sık yaşanan cinsel problemleri sordum.

1. Vajinismus neden oluyor?

Vajinusmus ülkemizde en çok cinselliğin başından itibaren oluşuyor.  Cinsel bilgi yanlışları, ilk gece korkusu gibi nedenlerle ile ilk beraberlik denemesiyle kasılma, kendini geri çekme, eşi itekleme yaşanıyor.  Bu durumda ne kadar denenirse denensin birliktelik yaşanamıyor. Vajinismus cinselliğin başında  oluşabileceği gibi bazı enfeksiyonlar, ameliyatlar veya kimyasal maddeler gibi nedenlerle sonradan da gelişebilir. Aşırı heyecan, cinsel uyarılmada problemler, cinsel isteksizlik ve cinsel bilgi eksiklikleri de vajinismus sebebi olabilir.

2. İlk gece korkusunun etkileri nelerdir?

Cinsellik hala bir tabu olarak kabul ediliyor.  Bu nedenle cinsellikle ilgili şehir efsaneleri kulaktan kulağa yayılıyor.  Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda her 10 kadından 7\'sinde bu yanlış inanışlar nedeniyle vajinismus geliştiğini bulduk.  İlk gecenin kadın için çok büyük bir ızdırap olacağı, çok yoğun kanamaların yaşanacağı, kadınların cinsellikten zevk almadığı gibi yanlış bilgiler cinselliğe karşı bir korku geliştirebiliyor.  İlk beraberliğine bu korku ile adım atan kadınlarda da kasılma görülüyor.   

3. İlk gece korkusunun kadınlarda baskı yarattığı biliniyor. Peki ya erkekler?

İlk gece, erkeğin de üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Özellikle ilk deneyimini yaşayacak erkeklerde hem cinsel performans bakımından başarılı olma kaygısı, hem eşi memnun etme endişesi büyük bir stres yaratır.  Üstelik eş de endişeli ve gergindir.  İlk gecede bu kaygılar nedeniyle sertleşme problemi veya erken boşalma gelişebilir.  Kendini veya eşi suçlama, öfke, endişe, üzüntü gibi pek çok duygu yaşanabilir.  Bu durumda cinsellik bir yarışa, beraberliği yaşamak da bir bitiş çizgisine dönüşür.  Çift, cinselliği zevk ve mutluluk verecek ya da beraberliklerini bütünleyecek keyifli bir olay olarak değil,  bir görev gibi görmeye başlar.  Bu görev hissi, çiftin üzerindeki baskıyı iyice arttırır ve çift cinsel anlamda işlev bozukluğu geliştirir.  Cinsellikten soğuma, ilişki problemleri yaşanabilir.  Ailelerin beklentisi veya sosyal olarak kendini yeterli hissetme endişesi de sorunları büyütür. 
 
4. İlk gece korkusu yaşayan çiftlere nasıl çözüm bulunabilir?

Öncelikle cinselliğe, evlilik öncesi doğru cinsel bilgilerle adım atılması gerekiyor.  İlk geceye kadar çoğu zaman sadece arkadaş, akraba tavsiyeleri ve kulaktan dolma bilgilerle cinsellik öğreniliyor. Genel bilgiler doğru kaynaklardan temin edilmeli.  İlk gecede karşılaşılabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olmak gerek.  Böylece kadında korku, kasılma veya erkekte cinsel performans sorunları geliştiğinde çift olaya daha geniş bir çerçeveden bakabilir.  Türkiye\'de yaptığımız çalışmalarda, evlendikten sonra cinsel beraberlikte sorun yaşayan çiftlerin ortalama 2.5 yıl beklediklerini gördük.  Bu çok uzun bir süre.  Birçok çift sorunlarını deneyerek çözebileceklerine inanarak yıllarca bekleyebiliyor. Oysa ortalama 1 hafta bekleyip sorun çözülmez ise doktora başvurmak gerek.  Burada amaç, sadece cinsel anlamda birliktelik yaşamak değil, bu birlikteliği keyif ve mutlulukla yaşamaktır.  

5. Erkeklerin bu durumda erken boşalma veya sertleşme sorunu geliştirdiğinde, nasıl çözüm bulunabilir?

İlk geceden itibaren erken boşalma veya sertleşme sorunu yaşanıyorsa, bu durum bir performans endişesi veya eşin cinsel korkusu nedeniyle gelişmiş olabilir.  Bu durumda verilecek çalışmalar ile bu kaygı azaltılabilir.  Ancak sorun devam ediyorsa, organik anlamda inceleme yapmak gerekebilir.  Altta yatan bir sorunu atlamamak ve herşeyi psikolojiye bağlamamak çok önemli.  

6. \"Cinsel birliktelikte başarısız erkek erkek değildir\" inancı doğru mudur?

Bu çok yaygın bir şehir efsanesidir.  Cinselliği bir başarı kriteri olarak değerlendirmek hem erkeğe hem de eşine büyük bir stres getirir.  İlişkilerde sertleşme sağlayamayan, sürdüremeyen veya erken boşalma yaşayan erkek özgüvenini yitirir.  Bir erkeğin bir kere cinsel sorun yaşaması hayat boyu cinsel sorun yaşayacağı veya bu sorunun tekrarlayacağı anlamına gelmez.  Her erkek dönem dönem, geçici olarak cinsel performans ile ilgili sorunlar yaşayabilir.  Ancak bu sorunlar ısrarcı bir şekilde devam ederse mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.  

7.  Vajinismus hakkında doğru bilinen yanlışlar

YANLIŞ 1:  İLK GECE KADIN İÇİN ÇOK IZDIRAP VERİCİDİR

YANLIŞ 2:  VAJİNİSMUS EŞİNİ BEĞENMEYEN KADINLARDA OLUŞUR 

YANLIŞ 3: VAJİNİSMUS SADECE KADININ SORUNUDUR 

YANLIŞ 4: VAJİNİSMUS YETERİNCE DENEME İLE KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜMLENİR

YANLIŞ 5: VAJİNİSMUS TEDAVİSİ ÇOK UZUNDUR VE TEDAVİSİ TAM YAPILAMAZ

Habertürk