Kadın eşi için işini bırakmalı mı ?

Kadın eşi için işini bırakmalı mı ?

ABD'li kadın yazarın kaleme aldığı ilginç kitaptaki bu inceleme ilginç tartışmaları da beraberinde getirecek.

ABD'li kadın yazar Basham, "Her Başarılı Erkeğin Arkasında" adlı kitabında 21. yüzyılın en büyük tartışmasını Başkan Obama ve eşi üzerinden yapıyor. Basham, "Gerçek aşk, çiftlerin aynı noktaya birlikte bakmasıdır" diyor..

ABD Başkanı Barack Obama'nın Harvard mezunu eşi Michelle Obama ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Booth Blair... Her ikisi de bir devlet adamının eşi olmanın manevi destek sorumluluğunu kariyerlerini yarıda keserek ödedi. Chicago'da bir hastanenin hukuk danışmanlığını yılda 273 bin dolar maaşla yaparken eşinin seçim kampanyaları için işinden ayrılan Michelle Obama, o dönemde senatör olan eşi Barack Obama'nın iki katı para kazanıyordu. Blair'in eşi Cherie Booth da First Lady'lik döneminde hep başarılı bir avukat profili yerine eşine destek olan ve çocuklarına bakan iyi bir anne imajı çizdi. İşte bu iki yaşam öyküsü piyasaya yeni çıkan 'Her Başarılı Erkeğin Arkasında' isimli bir kitabın yazarı Megan Basham'a, "Kadınlar eşlerine yardım etmek için kendi kariyer yolunda yürümekten vazgeçmeli mi?" sorusunu sordurttu. ABD'li yazar Basham kitabında yaptığı tespitlerde, eğitimli bir kadının eşine yardım etmek için işinden ayrılmasını makul bulduğunu gerekçelerle anlatıyor. İşte bir grup feministin tepki gösterdiği kitapta, "Eşiniz için işinizi bırakmak kabul edilir bir tercihtir" tezinin dayandırıldığı gerçekler:

ARAŞTIRMAYA DAYANIYOR

Yale Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada, kız öğrencilerin yüzde 60'ı, çocuk doğurdukları zaman çalışma hayatını bırakmak arzusunda. Kadın günümüz iş dünyasında erkekten daha çok maaş alabiliyor. Ancak bu genel olarak kadının arzulamadığı bir durum. En eğitimli, en çok kazanan kadınlar bile bu konuda erkeğin kendisinden daha üstün olması gerektiği görüşünde. Boşanma davalarına bakıldığında kadınlar da en az erkekler kadar ayrılma teklifi yapabiliyor. Her ne kadar kadınlar kendilerini feminist olarak tanımlasalar da, en mutlu oldukları zamanlar, aile gelirinin üçte ikisinin eşleri tarafından kazanıldığı durumlar. Erkeklerin maddi ve manevi açıdan güçlü olması kadını daha mutlu ediyor. Bu da mutlu evliliğin kilit noktalarından biri olarak ortaya çıkıyor.

FEMİNİST TEPKİ

Basham, kadınların herhangi bir garantisi olmayan işlerde çalışmak yerine, kocalarına kariyer seçimleri konusunda danışmanlık yaparak, onları zayıf ya da yetersiz oldukları konularda uyararak, manevi destek sağlayarak da kendilerini tatmin edebileceklerini söylüyor. Basham kitabında, "Gerçek aşk yalnızca sevdiğinizin gözlerine bakmak değildir. Aynı noktaya birlikte bakmaktır. Obamalar işte gerçekten bunu yapıyor" diyor. Feminist gruplar ise kitaba tepkili. Basham'ın kitabındaki tezleriyle kadınlara erkeğin arkasında 2'nci sınıf muamelesi yaptığını iddia ederek kınama mesajları yolluyor.

Kadınlar kendi seçimini yapar

Milli basketbolcu İbrahim Kutluay ile evlendikten sonra çalışma hayatını bir kenara itip ev kadınlığını seçen ünlü manken ve eski Türkiye Güzeli Demet Şener Kutluay şunları söylüyor: Zorunluluğu yoksa, bebek sahibi olan kadının işini bırakması veya işine ara vermesi kendi seçimidir. Bebekleri birkaç aylık olduktan sonra iş hayatına dönen çok arkadaşım var. Şimdi çok mutlular. Her anne, zamanını iyi kullanıp çalışabilir. Ben de seçimim doğrultusunda hamilelik boyunca iş yapmadım.

Özel kadın ikisini birden yürütendir

özel hayatı kariyerin önünde yaşayan kadınlara inat, Ebru Şallı Tan tam tersi yaşamayı tercih edenlerden. Hem aile yaşantısını hem de kariyeri tercih ederken anlayışlı bir eşe sahip olduğu için çok şanslı olduğunu belirten Ebru Şallı Tan, "Bana göre iki hayatını da yöneten kadın çok zeki ve özel kadındır. Herkes hem özel hayatını hem de kariyerini aynı anda yürütemeyebilir" diye konuştu.

Türkiye'de her durumda kadın geri plandadır

* MSGS Üniversitesi öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Güler: Türkiye bu konuda birçok ülkeden daha vahim bir durumda. Çünkü kadının bir adım geride olması durumu geleneklerle de vurgulanıyor. Gecekondular üzerine yaptığım araştırmada kadınların bilgisizliği ve yeterli eğitimi almadıkları için çalışmadıklarını gördüm, biraz ileri gidip Etiler gibi lüks semtlere baktığımızda kadınlar yine evlerinde oturup çocuklarına bakıyorlar. Eşlerinin gelir düzeylerinin iyi olması en büyük argümanları.

* KA-DER Başkanı avukat Hülya Gülbahar: Michelle Obama'nın seçimlere kadar başarılı bir mesleği olduğunu biliyorum. İşini bıraktıysa eğer bir başkan eşi olarak avukatlık mesleğini sürdürmesinin zor olması sebep olabilir. Türkiye'de kadınların erkeklere hizmet etmek üzere kariyerlerini terk etmesi toplumsal olarak beklenen ve teşvik edilen bir olgu maalesef. Şu anda rol model oluşturan bütün yöneticilerimizin eşleri çalışmıyor. Başarılı bir işadamı ve siyasetçinin eşinin çalışmaması bekleniyor.

* Feminist aktivist Filiz Karakuş: Aslında kadınların asıl işi ev işi olarak gözüküyor. Eğer çalışma hayatında var olurlarsa da "erkek gibi kadın" olarak var olmak zorunda olmaları bekleniyor. Çeşitli seviyelere gelmiş kadınlara baktığınızda genelde çocuğunu, eşini bir kenara bırakmış kadınlardır. Obama iyi aile babası vurgusunu yapmak için karısı ve kızlarıyla ön plana çıktı. Bir kadın başkanın belki anneliğine vurgu yapılabilirdi ancak asla eşi bu şekilde öne çıkartılmazdı.

Sabah