İşte en stresli meslekler

İşte en stresli meslekler

ABD'de bir insan kaynakları kuruluşu en stresli ve stressiz 10 mesleği belirledi.

En stresli meslekler arasında ilk üçte askerlik, itfaiyecilik ve pilotluk bulunuyor. Stres yaşanmayan en rahat meslekler ise sırasıyla bilgi güvenliği analistliği, tıbbi görüntüleme uzmanlığı ve öğretim görevliliği.

ABD'de insan kaynakları sektöründe faaliyet gösteren \"CareerCast\" kuruluşu, 200 iş kolunun en stresli ve stressiz 10'unu listeledi.

Kuruluşun internet sitesinde yer alan listeye göre \"en stresli meslekler\" sıralamasının tepesinde yıllık ortalama 27 bin 936 dolar gelirle askerlik bulunuyor. Araştırmada özellikle cephe hattında görev yapan askerlerin yüzde 30'unun zihinsel sorun yaşadığı belirtildi.

Listenin ikinci sırasında ise yıllık ortalama 45 bin 970 dolar gelirle itfaiyecilik yer alıyor. ABD'de geçen yıl 80 itfaiyecinin görev sırasında hayatını kaybettiği kaydedildi.

En stresli meslekler arasında üçüncü sırada ise yılda ortalama 103 bin 390 dolar kazanç elde edilen uçak pilotluğu yer aldı.

Dördüncü sırada yıllık 58 bin 630 dolar kazandıran polislik, beşinci sırada etkinlik organizatörlüğü yer aldı. 

Listenin altıncı sırasında halkla ilişkiler temsilciliği, yedinci sırasında üst düzey şirket yöneticiliği, sekinci sırasında ise mesai saatlerinde canlı yayın stresi yaşanan televizyon ve radyo yayıncılığı bulunuyor.

Medya alanındaki diğer bir iş kolu gazete muhabirliği ise en stresli dokuzuncu meslek olarak belirlendi. Araştırmada, gazetelerin, reklam gelirlerinin azalması ve internet yayıncılığı ile yaşadığı rekabet nedeniyle işçi çıkardığı ve çalışanların ücretlerinin her geçen gün azaldığı kaydedildi. Gazetecilerin ortalama yıllık kazancı ise 37 bin 200 dolar.

Listenin onuncu sırasında da gün boyu trafik ve kızgın müşterilerle başetmek zorunda olan taksi şoförlüğü yer alıyor.

EN STRESSİZ MESLEKLER

Kuruluşun belirlediği \"en stressiz meslekler\"in ilk sırasında bilgi güvenliği analistliği, ikinci sırasında tıbbi görüntüleme uzmanlığı, üçüncü sırasında ise üniversite öğretim görevliliği bulunuyor.

Araştırmaya göre \"en stressiz\" diğer meslekler ise sırasıyla saç stilistliği, tıbbi kayıt teknisyenliği, tıbbi laboratuvar teknisyenliği, kuyumculuk, odyoloji teknisyenliği, diyetisyenlik ve kütüphanecilik.