İnternet alışkanlıkları bağımlılığa mı dönüşüyor?

İnternet alışkanlıkları bağımlılığa mı dönüşüyor?
Güncelleme:

Ebeveynlerin yarısı, çocuklarının internet alışkanlığının bir bağımlılık haline geldiğini düşünüyor.

Kaspersky Lab ile B2B International\'ın gerçekleştirdiği yeni araştırma, Türkiye’de ebeveynlerin %32\'isinin çocuklarının çevrimiçi ortamda ne gördüğü ya da yaptığı konusunda kontrollerinin olmadığını düşündüğünü, %46’sının çocuklarının internet alışkanlığının bir bağımlılık haline geldiğinden endişelendiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra, pek çok yetişkin, dijital ortamda aktif olan ebeveynleri ile

Katılımcıların yarısından fazlası (%58), çocuklarının çevrimiçi ortamda karşılaştığı tehditlerin giderek arttığına inanıyor. En büyük endişe çocukların uygunsuz ya da sakıncalı içeriklerle karşılaşma riski (%51) olurken katılımcıların neredeyse üçte ikisi (%55) çocukların bu tür içeriklere sınırsız erişime sahip olduğuna ikna olmuş durumda.

Diğer endişeler arasında çocukların tehlikeli yabancılarla karşılaşma ve iletişim kurma (%34) ve kendileri hakkında çok fazla kişisel bilgi paylaşma (%40) ihtimalleri yer alıyor. Katılımcıların %33\'ü çocukların internet bağımlısı olabileceğinden ve çevrimiçi ortamda çok fazla zaman harcayabileceğinden korkuyor.

Çocukların zararlı yazılımlarla karşılaşma ve muhtemelen bunları tanıyamama riski de ebeveynlerin %37\'si için büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor. Daha şaşırtıcı ve endişe verici olan ise gençlerin yaşamlarında yıkıcı ve uzun vadeli etkisi olabilecek siber zorbalığın ebeveynlerin sadece %39\'u tarafından ciddi bir endişe olarak listelenmiş olması.

Çocuklara ilişkin bu doğrudan tehditlerin yanı sıra, ebeveynler aynı zamanda ailenin diğer üyelerinin de verilerin kazara silinmesi ya da kaybedilmesi (%24) ya da çevrimiçi oyunlarda ve diğer ortamlarda uygulama içi satın alımlar nedeniyle beklenmeyen masrafların yapılması (%25) gibi çocukların çevrimiçi ortamdaki korunmasız davranışlarından etkilenebileceği konusunda endişe ediyor.

Yetişkinlerin endişelerine eklenen bir diğer yük ise internet kullanan ebeveynlerin %52\'inin ve yetişkinlerin yarısından fazlasının (genel olarak %29) kendi anne babalarının karşılaşabileceği ve başa çıkamayacağı riskler konusunda endişe ediyor olmaları. Dijital ortamda aktif anne babalara sahip katılımcılar (ankete katılanların %16\'ı) ebeveynlerini üçte iki oranında daha korunmasız görürken genel olarak katılımcıların %13\'ü bu yaşlı akrabaların nelerle karşılaşabileceğinden endişe ediyor

Daha olgun internet kullanıcılarına ilişkin başlıca endişelerin arasında ise zararlı yazılımlarla (%51) ya da sahte web sitelerle ve e-postalarla (%50) karşılaşma, dolandırıcılık ve suç etkinlikleri yüzünden para kaybetme (%45), dolandırıcılara yakalanma (%51) ya da hatta gizlice izlenebilme (%37) riskleri yer alıyor. Çocuklar için çevrimiçi ortamlarda duyulan başlıca korkulara benzer şekilde, tehlikeli yabancılarla (%21) ve sakıncalı içeriklerle (%20) karşılaşma riskleri yaşlıların karşılaşabileceği tehlikeler listesinde de üst sıralarda yer alıyor.