İlk iş gününde nasıl davranmalı?

İlk iş gününde nasıl davranmalı?

Çiçeği burnunda çalışanlar, bunlara dikkat!

Yeni başlanan işin ilk günleri genelde stresli geçer. Öğrenilmesi gereken birçok iş, tanışılması gereken birçok iş arkadaşı ve yöneticiler vardır. Peki ne yapmalı, ne giymeli, nasıl konuşmalı ya da neleri yapmamalıyız?

İlk gün bile olsa boş boş oturmayın

‘İlk gün iş olmaz ki’ demeyin. Şu dosyalara göz atabilir miyim? veya yapabileceğim bir şey var mı? gibi ilgilendiğinizi belli eden sorular sizin hevesli ve istekli bir çalışan olduğunuzun göstergesidir.

Uygun kıyafet ve abartısız makyaj

Kıyafetleriniz ofis ortamına uygun olmalı. İstediğiniz şeyleri giymenin vakti artık hafta sonu…  Abartılı makyaj da sizi itici gösterebilir. Pastel tonlarda yapacağınız makyaj sizi enerjik ve aydınlık gösterir ki bu da ofis için yeterlidir.

Eski işiniz hakkında konuşmak

Artık yeni bir başlangıç yaptınız. Eski işiniz ve iş arkadaşlarınız hakkında pek konuşmaya gerek yok.  
Her şeyin fazlası zarar!

Aşırı davranışlardan kaçının. Kahkaha atmak, çok konuşmak, az konuşmak, her konuya ilişkin bir şey söylemek, söz kesmek, espri yapmak vs. Dengeyi bulmanın en iyi kuralı şudur: Yeni tanıştığınız bir insanda sizi neler rahatsız ediyorsa bunları yapmamaya çalışın.

Geç kalmak

İşe koştur koştur panikle gideceğinize uykunuzdan biraz fedakarlık etmeyi deneyebilirsiniz. İş arkadaşlarınızdan ve yöneticinizden önce gelmeniz hanenize bir artı puan olarak yazılacaktır

İlk izlenim önemlidir

İnsanlardan ilk görüşte etkilenmek için ortalama süre beş saniyedir.  Yüzünüzden tebessümü eksik etmeyin, kendinizden emin olun ve tokalaşırken güven veren bir biçimde insanların elini sıkın.

Her şeyi sormak, merak etmek

Soru sormak ilgilendiğinizi belli eder, olumludur ancak boş sorularla insanları bunaltmayın. Sizin çok işiniz olmayabilir ancak onların süregelen ve yapmaları gereken işleri olduğunu unutmayın.

Kimseyle konuşmamak

Asosyal görünmek sizi itici yapar. Yerinde ve kararında konuşmak iş arkadaşlarınızla iletişiminiz için oldukça önemli. Öğle yemeği tekliflerini asla reddetmeyin, hatta sizin teklif etmeniz yeni arkadaşlarınızın hoşuna bile gidebilir.

HT Hayat