İkram edilen limon kolonyasını reddetmeyin

İkram edilen limon kolonyasını reddetmeyin

Kalabalık ortamlar ve çok sayıda kişiyle sık tokalaşma enfeksiyon riskini arttırıyor.

Memorial Şişli/Ataşehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Servet Alan enfeksiyon hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Ellerinizi tokalaşma sonrası yıkayın

Mevsim geçişleri, grip başta olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının gelişiminde ve yayılmasında etkilidir. Bu hastalıklar, özellikle solunum salgıları ile bulaşır. Bu nedenle öksürme ya da hapşırma sırasında ağız ve burun iyi kapatılmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan sonra eller göz, burun veya ağza değdirilirse hastalık kolaylıkla bulaşır. Ellerin sık sık yıkanması, grip gibi pek çok hastalığı önleyecektir. Limon kolonyası da %80’e varan alkol içeriği sayesinde bir anlamda el dezenfektanı olarak kullanılabilir.

Elleri doğru yıkamak önemli

Kirli eller, sadece üst solunum enfeksiyonları değil, ishalin bulaşmasında da etkilidir. Bu nedenle ellerin nasıl yıkanacağı herkes tarafından bilinmelidir. Eller ıslatılıp iyice sabunlandıktan sonra, bol su ile durulanmalı ve ardından kağıt havlu ile kurulanmalıdır. İyi temizlenen eller, hem mikroorganizmaların fiziksel olarak ortamdan uzaklaşmasını hem de önemli bir kısmının inaktif olmasını sağlar.

Alkol ya da antibakteriyel jeller de el dezenfeksiyonunda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Alkol bazlı el dezenfektanı ellere uygulanır, ovularak tüm yüzeylere yayılır. Ciltle 30 saniye temas etmesi sağlanır. Bu uygulama gözle görülür fiziksel bir kirlilik yoksa ellerdeki mikroorganizma sayısında en az el yıkama kadar azalma sağlar. Alkolle el dezenfeksiyonu tamamen el yıkamanın yerini alan bir uygulama değildir. Özellikle, eğer gözle görülür bir kirlilik varsa eller yıkandıktan sonra uygulanmalıdır.