İkinci çocuğu ne zaman yapmalı?

İkinci çocuğu ne zaman yapmalı?
Güncelleme:

İkinci çocuk için ne kadar kadar beklemek gerekiyor? İşte kararınızda etkili olacak uzman fikirleri...

Uzmanlar "İkinci çocuk sahibi olmak için doğru zaman nedir?" sorusuna net bir cevap bulamasalar da genel kanı her kadının ikinci bir çocuk sahibi olması için 2 ile 4 yıl arasında beklemesi.

Yapılan araştırmalara göre yeniden bebek sahibi olmak için son bebeğinizin doğumundan sonra 18-23 ay arası beklemek yeni bebeğin sağlığı için en iyisi. İki gebelik arasının 17 aydan az bir süre olması düşük kilolu ya da prematüre bebek sahibi olma riskini artırıyor. Bu risk iki gebelik arası eğer 6 aydan az ise en yüksek oranda görülüyor. Uzmanlar annenin önceki hamileliğinden sonra yaşadığı stresten kurtulması ve vücudunda gerekli besinleri geri kazanması için zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorlar. Bir önceki bebeğin doğumundan sonra 18-23 ay beklemek rahmin eski haline gelmesini ve sonraki hamileliğe sağlıklı başlamasına neden oluyor.

Bazı uzmanlar eğer ilk çocuğunuz bir yaşın altında ya da 4 yaşın üstündeyse bu zamanın yeni bir bebek için ideal olabileceğini düşünüyor. Bir yaşın altındaki çocukların birey özel bir statüsü olmazken 4 yaş üstü çocukların ise anne babalarının ilgilerine çok ihtiyaçları olmadan vakit geçirdikleri ve kendine ait bir hayatları olduğu düşüncesindeler.

Diğer çocuklarınız kaç yaşında?

Yapılan araştırmalara göre, ilk bebeğiniz 6 ay ve daha küçükse yeniden gebe kalmak pek de akıllıca değil. Ancak bu soruya bazı kişiler iki çeşit cevap verebiliyorlar. Kimileri yaş farkı ne kadar fazlaysa büyük çocuğun yeni bebeğin etkilerinin ne olduğunu anlaması açısından o kadar iyi derken, kimileri ise az aralıklarla bebek sahibi olmak çocukların hem akran olmalarını sağlayacak hem de sizin iki küçük bebeği aynı  zamanda büyütmenizi sağlayacak diye düşünür.

İkinci çocuk yaşam tarzınızı etkileyecek mi?

Çocuklarınızla oturmuş bir düzeniniz var mı? Çocuk bakımı ile ilgili her şey yolunda mı? Diğer çocuk ya da çocuklarınız artık bütün gece kalkmadan uyuyorlar mı? Eşinizle kendinize ait bir zamanınız var mı? Eğer bu soruların cevabı evet ise belki evinizde her şey düzene girmiş hatta işe bile dönmüş olabilirsiniz. Bütün bunlar yeni bir bebek için tekrar gözden geçirmeniz gereken konular. Yeni bir bebek tekrardan hayatınızın düzenlenmesini gerektirecektir. Yeni bir bebek sahibi olmaya karar vermeden önce bedenen ve ruhen buna enerjiniz olup olmadığını tekrar düşünmelisiniz.

Ekonomik durumunuz nasıl?

Para her şey değil, ancak çocuk büyütürken ekonomik istikrara da ihtiyacınız olacak. Her çocuk için ayrı ayrı masrafınız olacağını unutmayın. Ayrıca iş hayatınızı da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Birçok kadın ikinci ve üçüncü çocuğa sahip olduktan sonra sahip oldukları işlerini devam ettirmekte zorlanıyorlar. Evde oturmayı ya da yeni bebek için bakıcı ya da kreş masrafını karşılayıp karşılayamayacağınızı da düşünmeden karar vermeyin.

Kaç yaşındasınız?

Birden fazla çocuk sahibi olmak için kadınlarda yaş faktörü önemli. Eğer 38 yaşın üzerindeyseniz ve ikiden fazla çocuk istiyorsanız çocuklar arasında 3 yaş bekleme lüksünüz pek yok. Eğer 30 yaşın altında ve sağlıklıysanız zaman konusunda biraz daha esnek davranabilirsiniz. Yaş konusunda sert ve keskin limitler olmasa da kadınların yaşı yükseldikçe doğurganlık oranının düştüğü de bir gerçek.

Eşinizle hemfikir misiniz?

Bazen eşlerden biri yeni bir bebek isterken diğeri buna hazır değildir. Bu farklılık bazen karar vermede ve ilk adımı atmakta zorluk çıkarır. Eşinizle birlikte oturun ve bu konudaki görüşlerinizi derinlemesine tartışın. O anda her şeyi çözemeseniz de birbirinizi daha iyi anlayacaksınız.

Kalbinizden ne geçiyor?

Yeni bir bebek sahibi olmakla ilgili artı ve eksileri bir sonuca varmadan sonsuza kadar düşünebilirsiniz. Bu konuda kalbinizden ne geçtiği çok önemlidir. Kalbinizin sesini dinleyin. Eğer eşiniz de sizinle hemfikirse şu andan daha iyi bir zaman yoktur.

HT Hayat