Huzur kokan lavantalı kek

Huzur kokan lavantalı kek
Güncelleme:

Hoş kokulu lavanta, bu kez kek tarifi ile buluşuyor...

Kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanılan, giysi dolaplarını mis gibi kokutan, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri yanı sıra sağlık bakımından sayısız faydası olan lavanta, çay halinde tüketildiğinde uykusuzluk problemine de iyi gelmektedir. Pek çok faydası bulunan lavantayı tariflerde kullanmamak olmazdı doğrusu. Salata soslarında da kullanılan hoş kokulu lavanta, lavantalı kek tarifinde aromasını sıcak süte geçiriyor.

Kek harcında kullanılan bu aromalı süt, puf gibi kabaran keki bir adım öteye taşıyor. Mor renge yaklaşan yaban mersinli ve yine lavanta aromalı sos da üzerine kaymağı oluyor. Sosla yaptığınız bu küçük dokunuş sayesinde hazırladığınız kek bir anda pasta formuna yaklaşıyor. Tebrikler alınıyor, afiyetler oluyor.

\"aa-054.jpg\"

Malzemeler

Kek harcı için:

3 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kuru lavanta
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Yaban mersinli, lavantalı sos için:

300 gram mascarpone peyniri
250 gram yaban mersini
2 yemek kaşığı bal
1/2 su bardağı süt
2 damla lavanta aroması

Servisi için:

1 yemek kaşığı lavanta çiçeği ya da kuru lavanta

Püf Noktası

Yumurtaların oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.Kuru lavanta tohumlarının aromasının geçmesi için ısıttığınız sütü oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kek harcına ekleyin.Yuvarlak kek kalıbınızın orta büyüklükte olması, sosuyla birlikte pasta formuna yaklaşacak kekinizin daha dolgun ve kabarık görünmesini sağlayacaktır.

Pişirme Önerisi

Arzuya göre kek harcına da vanilya aroması ekleyebilirsiniz.Hazırlayacağınız yaban mersinli, lavantalı sosa arzuya göre benmari usulü eritilmiş beyaz çikolata ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kek harcına ekleyeceğiniz sütü kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Kuru lavanta tohumlarını katıp aromasının süte geçmesini sağlayın. Küçük bir çay süzgecinde süzdüğünüz sütü soğuması için oda sıcaklığında bekletin.

Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ekleyip mikser yardımıyla, yüksek devirde şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın.

Ayçiçek yağı, süzme yoğurt ve lavanta aromalı sütü katıp karıştırma işlemini sürdürün.

Sıvı karışımı tamamlanan kek harcına son olarak elenmiş un ve kabartma tozunu katın. Bir spatula yardımıyla toparlanana kadar karıştırın.

Tabanını yağlı kağıtla kapladığınız 22 cm.lik kelepçeli kek kalıbına hazırladığınız kek harcını aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin.

Yaban mersinli, lavantalı sos için; taze yaban mersinlerini mutfak robotunda püre haline getirin.

Mascarpone peyniri, bal, süt ve lavanta aroması yardımıyla karıştırıp akışkan bir sos elde edin.

Kabarıp hafif bir renk alan keki fırından alın. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra pasta standı ya da geniş bir servis tabağına ters çevirerek çıkartın.

Hazırladığınız sosu üzerine gezdirip lavanta çiçekleri ya da kuru lavanta tohumlarıyla süsledikten sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.

Yemek.com