Havuz enfeksiyonlarına dikkat !

Havuz enfeksiyonlarına dikkat !

Bayındır Hastanesi uzmanları uyarıyor; havuz keyfiniz kabusa dönüşmesin...

Yaz aylarının vazgeçilmezi “havuz keyfi” hijyen koşullarına dikkat edilmeyen ortamlarda kabusa dönüşebiliyor. Suyu durağan olan havuzlar; havaya ve çevreye açık oldukları için, kolaylıkla kirlenebiliyor ve havuz suyunda mikroplar kolaylıkla çoğalabiliyor. Havuz kaynaklı hastalıklardan korunmak için önlem almak, havuz seçiminde dikkatli olmak ve hijyen kurallarına uymak gerekiyor.

Ilık geçen Haziran ayı yerini sıcak ve nemli Temmuz ayına bıraktı. Ramazan Bayramı’nın da gelmesiyle ülkemizde tatilcilerin sayısı arttı. Gerek İstanbul’da kalanlar gerekse şehir dışı seyahat edenler için havuz ve deniz sezonu açıldı. Havuz yerine masmavi deniz suyunu tercih etmek tabii ki en sağlıklısı, ancak serinlemek için havuzu tercih edenleri Bayındır Hastaneleri Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva birçok bulaşıcı hastalık konusunda uyarıyor. Suyu durağan olan havuzlar; havaya ve çevreye açık oldukları için, kolaylıkla kirlenebiliyor ve havuz suyunda mikroplar kolaylıkla çoğalabiliyor. Havuz ve çevresinden en çok bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklar ve mantarlar bulaşıyor.

Doç. Dr. İzak Dalva havuz suyuyla bulaşan hastalıkları, havuz tercihinde ön plana çıkan unsurları ve havuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;

Havuz seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle su sirkülasyonu fazla olan, hijyen için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği havuzlar tercih edilmeli. Havuzlarda klor seviyesinin uygunluğu ve filtreleme sistemi bulunması da oldukça önemli.

Klor düşüklüğü hijyen riski yaratırken fazlalığı ise çocuklarda alerjik göz nezlesine neden olabiliyor. Ve gözlerde kaşınma, sulanma ve kanlanma belirtileri ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda klorun aşırı kullanımı nedeni ile astım ve kanser gibi hastalıklar da artış görülüyor.

Havuz yoluyla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Havuzlar; özellikle cilt hastalıkları bakımından oldukça riskli alanlar. Mantar ve bakteri enfeksiyonları ise bunlar arasında en sık rastlananlar. Özellikle vajinal mantarlar yaz aylarında büyük bir artış gösteriyor.

Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolları enfeksiyonları; idrar yolu enfeksiyonu, kulak göz ve cilt enfeksiyonları geçebiliyor. Bunlar arasında ise tifo, kolera, basilli dizanteri, giardia, hepatit A ve mantar enfeksiyonları en sık karşılaşılan hastalıklar. Özellikle çocukluk döneminde ağız yolu ile bulaşan hepatit A, bu suların dışkıyla kirlenmesi sonucu aşılı olmayan çocuklara bulaşabiliyor. Hijyenik olmayan yüzme havuzları özellikle bayanlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Sık idrara çıkma, idrarda yanma ve sızlama, bazen kasıklara ve bele vuran ağrılar gelişebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için şeker içeriği düşük olmak kaydıyla bol sıvı tüketmek gerekiyor.

Sık görülen diğer bir enfeksiyon da dış kulak yolunda meydana geliyor. Kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı ve duyma azlığı ile kendini belli eden hastalığa özellikle çocuklarda daha sık rastlanıyor.

Havuzdan bulaşan hastalıklardan nasıl korunabiliriz?

- Havuza girmeden önce ve sonra mutlaka duş alın

- Havuzdan sonra vücudunuzu nemli bırakmayın, iyice kurulanın, mayonuzu değiştirin

- Dar giysilerden kaçının ve pamuklu çamaşır tercih edin

- Parfümlü tampon kullanmayın

- Hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuza girmesine izin vermeyin

- Ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girmeyin

- Suya tükürmeyin

- Havuz kenarında yemek yemeyin, sigara içmeyin

- Havuz bölgesine ayakkabı veya dışarıda giyilen terlikle girmeyin

- Ayaklarınızı mutlaka dezenfekte edin.

- Havuzda su yutmamaya dikkat edin

- Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkacı kullanın

- Suya atlarken burnunuzu kapatın

- Cildinizde sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrasında yarayı su ve sabunla temizleyin

- Göz enfeksiyonunu önlemek için sualtı gözlüğü veya maske kullanın

- Suya girerken bone takmayı unutmayın

Son olarak sadece kendi sağlığınızı değil başkalarının da sağlığını düşünüyorsanız, ayak enfeksiyonu, deri lezyonu, çıban, göz iltihabı, kulak akıntısı, ishal, güneş yanığı ve cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığınız varsa, bu hastalığınız tedavi olana kadar kesinlikle havuza girmeyin.

Leyditurk.com