Hamilelikte şeker testi gerekli

Hamilelikte şeker testi gerekli
Güncelleme:

Dr. Ender Saraç hamilelikte şeker testinin önemini anlattı.

Hamilelikte şeker yüklemesi yaptırılmalı mı? Yaptırılmamalı mı? A Haber’de Hüseyin Özcan’ın sunumu ile ekranlara gelen Hayat Rehberi programına bu hafta konuk olan Dr. Ender Saraç  hamilelikte şeker testinin önemine dikkat çekerek ‘Bu test hamilenin şeker hastalığı eğiliminin olup olmadığını ortaya çıkartıyor. Ben bu testin kesinlikle yaptırılması kanısındayım.’  dedi.   

ŞEKER HASTALIĞINA EĞİLİMİ TESPİT EDİYOR

Bu çok ciddi bir konu. Biz her hangi bir programa çıkıp böyle görüyorum diye bilgi veremeyiz bu çok büyük bir sorumluluk. Dünyada uzun yıllardılar, jinekoloji ve endokrinoloji  derneklerinin yaptığı bilimsel ve gözlemsel sonuçlar var.  Hamilelikteki şeker yüklemesi sadece bir kere yapılıyor ve orda alınan şeker miktarı, bol kalorili bir hamburgerden ya da bir iki tabak şekerli şuruplu bir tatlıdan daha fazla değil. Bu test hamilenin şeker hastalığı eğiliminin olup olmadığını ortaya çıkartıyor. Başka bir şekilde bu test yapılmazsa o şeker eğilimini saptayamazsınız. Ya bebekte şeker gelişimi olacaksa, ya annede gizli şeker varsa ve hamilelikte ortaya çıkıyorsa ki çoğu kadında hamilelikte ortaya çıkar şeker. Siz böyle bir testi atlamanın sorumluluğunu nasıl üstelenebilirsiniz. Ben bir hekim olarak bunu üstlenemem. Burada Jinekoloji ve Endokrinoloji  Derneği’nin verdiği kararları son derece doğru buluyorum. Sadece bir kere yapılan bir testtir bu. 

BU TEST KESİNLİKLE YAPTIRILMALI

Hamile ya çok hamur işi yiyorsa ve bunun nedeni de gizli şekeri ise. Düşük kan şeker, yüksek kan şeker veya gizli bir şeker hastalığı ise ne olacak? Böyle bir sorumluluk kimse almasın lütfen, bilim kurallarının dışına da çıkılmasın. Ben bu testin kesinlikle yaptırılması kanısındayım. 

Leyditurk.com