Evi boyarken dikkat !

Evi boyarken dikkat !
Güncelleme:

Mekanın duvar rengini değiştirmek için nelere dikkat etmeli?

Genelde geniş yüzeylerde(duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde kapı, pencere vb. Ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme yapmak gerekirse; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılır.

DUVARDA DENEYEREK DOĞRU BOYAYI SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m²'lik alana uygulama yapılmalı. Mekanın ışık durumu gözönünde bulundurulmalı. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalı. Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmeli.

DUVARDA BOYAMAYA NASIL BAŞLANMALI?

Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlı çok önemli. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zırparalanıp oluşan tozlar silinmeli. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalı. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalı. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilmeli.

DUVARIN ANA KISMI MI YOKSA KENARLARI MI öNCE BOYANMALI?

Duzarların birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da amaca uygun fırça ile boyanmalı, daha sonra büyük rulo ile geniş yüzeylere geçilmeli eğer kenarlarda kestirme fırça kullanıldıysa, oluşan izler geniş rulo ile hafifçe taranarak yok edilebilir. Uygulamaların aynı yönde olması görüntüyü daha da güzelleştirir.

SU BAZLI VE SOLVENT BAZLI BOYA NEDİR?

Su ile inceltilen boyalar su bazlı; solvent ile inceltilen boyalar ise solvent azlı boyalardır.

SU BAZLI VE SOVENT BAZLI BOYA ARASINDA UYGULAMA FARKI

Solvent bazlı boya kalın bir film tabakası oluşturarak, duvarın nefes almasını en aza indirir. Su bazlı boyada ise tam tersi. Solvent bazlı boya daha parlak bir görünümde olup, boya sonrası kısa bir süre için, kullanılan yerde boya kokusu bırakır. Su bazlı boya kokusuzdur.

BOYA UYGULAMADAN öNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uygulama yapılacak yüzey iyice temizlenmeli, gerekli tamiratlar yapılmalı ve tozdan arındırılmalı. Boya kullanılmadan önce karıştırılmalı ve gerekli oranda inceltilmeli.

ORTAM ISISININ BOYA UYGULMASINA ETKİSİ VAR MI?

Özellikle açık alanlarda yapılan uygulamalarda havanın +5Cº'den yüksek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu, boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olur.

BOYANIN VERİLEN ORANLARDA FAZLA İNCELTİLMESİNİN SONUÇLARI

Boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma özelliği azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevinin atkisini azaltır.

BOYALAR HANGİ ORANLARDA İNCELTİLMELİ?

Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlarda inceltilmeli. Her boyanın farklı inceltme oranı vardır. Ayrıca inceltme oranı, kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişir.

BOYA SEÇİMİ NEYE GöRE YAPILMALI?

Öncelikle boyalar çıplak gözle incelenmeli. Daha sonra boyanacak yer tespit edilmeli; iç mekan mı, dış mekan mı ya da ikisi birlikte mi? Boya çeşidini seçmek ise bir sonraki adım. Bundan sonra boyanacak yüzeyin büyüklüğü ve buna göre alınacak boya miktarı tespit edilir.

BOYA KAÇ KAT UYGULANMALI?

Bir önceki boyanın rengine ve yüzeyin durumuna bağlı olmakla beraber, genelde 2-3 kat yeterli olur.