Güneş gözlüğü seçimi neden önemli?

Güneş gözlüğü seçimi neden önemli?

Güneş ışınına sürekli maruz kalmak \"Sarı Nokta\" hastalığını tetikleyebiliyor.

Güneşli havalarda kullandığımız gözlüğü genellikle aksesuar olarak görüyor ve öncelikle dış görünüşüne önem veriyoruz. “Oysa gözlük bir aksesuar değil, göz sağlığımızı koruyan önemli bir araç.” diyen Acıbadem International Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir, kalitesiz güneş gözlüklerinin zamanla halk arasında ‘sarı nokta hastalığı’ olarak bilinen ve körlüğü kadar gidebilen hastalığa yol açabildiği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle gözlük satın alırken zararlı ışınlardan koruma özelliği olan gözlükleri tercih etmemiz göz sağlığımız için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Gözde hücresel deformasyona neden oluyor

Ultraviyole ışınlarının hemen hepsi göze zarar veriyor.   Dr. Nezih Özdemir, zararlı ultraviyole ışınlarından  korunmanın tek yolunun ise kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak ve güneşe çıplak gözle bakmamak olduğunu söylüyor. Kaliteli güneş gözlüklerinin filtreleri zararlı ışınları süzerek göze hasar vermesini önlüyor. Ancak işportada satılan gözlüklerin çoğu filtre içermedikleri için zararlı ışınların temas ettiği görme noktasında başlayan hücresel deformasyon  zamanla körlüğe kadar yol açabilen sarı nokta hastalığının oluşmasını tetikleyebiliyor.

Sarı  Nokta  hastalığı nedir?

Sarı nokta hastalığı özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan,  kalıcı ve ilerleyici görme  kaybı  yapan bir sorun. Görme noktasındaki hücrelerin ilerleyici dejerasyonu ile kendini gösteriyor. Özellikle 60 yaş sonrası sıklık artmaya başlıyor. Erken tedaviye başlamak hastalığın gidişini yavaşlatıp durdurabiliyor. Dr. Nezih Özdemir, günümüzde göz içine yapılan iğnelerle oldukça  başarılı  sonuçlar  alındığını belirtiyor.

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeli?

Cam rengi ile ultraviyole ışınlarının korunması arasında bir ilişki mevcut değil. Yani, her koyu renkli gözlük sizi zararı ışınlardan korumuyor.

Güneş gözlüğünün filtresi olup olmadığını anlamak için kalite belgesini isteyin. Bu belgenin üzerinde güneş ışınlarının ne kadar süzüldüğünü içeren bilgiler yer alıyor.  Kalite belgesinde ışınları filtre etme özelliği yer almalı.

Güneş ışınlarının göze girmesini kontrol edecek büyüklükte bir çerçeveye sahip olmalı.

Yüz anatomisine uygun olmalı ve kulak arkası ile buruna baskı yapmamalı.

Leyditurk.com