Günde ne kadar su içmeliyiz?

Günde ne kadar su içmeliyiz?
Güncelleme:

Yeterince su içmemek, vücut metabolizmasını bozuyor.

Gün içerisinde kendinizi halsiz hissettiğiniz oluyor mu? Dikkatinizi toplamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Peki ne kadar su içiyorsunuz? Su içmenin insan yaşamı için ön önemli öğelerin başında geldiğini belirten Özel Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık,  “Ancak günlük hayatta en ihmal ettiğimiz maddelerden de biridir. Çoğu insan sadece susadığı zaman su ihtiyacını giderir. Fakat asıl ihtiyacımız olan suyu vücudumuza almış olmayız. Suyu yeterince tüketmemenin ise birçok zararının olduğu araştırmalarla sabittir” dedi.

Yeterince su alınmaması vücut metabolizmasını bozuyor

Yeterince su alınmaması durumunda oluşabilecek zararlar konusunda da bilgi veren Kolukırık, “Vücut metabolizması, yeterli su bulunmadıkça fonksiyonlarını sürdüremez. Vücut sıvısının azalmasına dehidratasyon denir. Yaşanılan dehidratasyon ise hafızada bozulma, dikkat dağınıklığı ve halsizliğe neden olabilir. Gün boyu yaşadığınız halsizliğin ve dikkat dağınıklığının nedenleri arasında suyu yeterince tüketmemeniz yer alabilir. O yüzden gün içerisinde içtiğimiz su miktarını gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Su içmenin yararları sayılamayacak kadar çok

“Vücudumuzun ortalama yüzde 60’ını oluşturan suyun başta metabolizmayı düzenlemek olmak üzere birçok yararı vardır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, bu yararları da şu şekilde açıkladı: “ Besinlerin sindirimi, bağırsaklardan emilimi ve hücrelere taşınması su ile gerçekleşir. Suyu yeterince tüketmediğiniz zaman kabızlık problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Vücudumuzda oluşan toksik maddelerden ancak yeterince su tüketerek arınabiliriz. Su, iyi bir detoks kaynağıdır. İhtiyacımız kadar su tüketmek metabolizmamızın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Bu da vücuda aldığımız enerjinin daha hızlı yakılmasına neden olacaktır. Yemek yedikten sonra doymadığımızı hissediyorsak 1 bardak su içtiğimizde bu hissimiz ortadan kalkacaktır. Bu da daha az kalori almamıza neden olacaktır. Aynı şekilde yemek yemeden önce 1 bardak su tüketmek de daha az porsiyonlar tüketmemizi ve sofradan tok kalkmamızı sağlar. Su tüketimiyle cildin nem dengesi arasında pozitif bir ilişki vardır. Yapılan araştırmalarda yeterince su tüketen insanların cildinin daha düzgün ve daha esnek olduğu gözlenmiştir”.

Sağlıklı bir birey günde 2,5-3 litre su içmelidir

“Ne kadar su içmeliyiz” sorusunu da yanıtlayan Kolukırık, bu konu hakkında da şunları söyledi:  “Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Her insanın metabolizma hızına, harcadığı enerjiye, yaşına ve cinsiyetine göre su gereksinimi farklıdır. Bunun yanında sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 2.5-3 litre su içmesi önerilir. Yeterince su içip içmediğimizi idrar renginden anlayabiliriz. Açık sarıysa su tüketimimiz normal, koyu sarıysa bu daha fazla su içmemiz gerektiğine işarettir”.

Leyditurk.com