Gözlük seçerken dikkat etmeniz gereken 6 kural

Gözlük seçerken dikkat etmeniz gereken 6 kural
Güncelleme:

Opr. Dr. Murat Moray, güneş gözlüğü seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları anlatıyor...

Güneş gözlüğü, yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alıyor. Öyle ki her 4 kişiden 3’ü güneş gözlüğü kullanıyor. Ancak güneş gözlüğünün bir moda aksesuarı olmasından çok, gözleri güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumak gibi son derce önemli bir işlevi var.  Dolayısıyla güneş gözlüğü seçerken sadece yüzünüze yakışmasına değil, aynı zamanda zararlı ultraviyole ışınlarından koruyucu etkisinin olup olmamasına da dikkat etmeniz, göz sağlığınız için çok önemli. Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Moray güneş gözlüğü seçiminde dikkat etmeniz gereken 6 önemli kuralı anlattı.

1. UV korumalı olması şart

Gözümüz ışığa karşı doğal bir savunma sistemine sahip. Örneğin, gözbebeğimiz aydınlık ortamda (kar ışığı dahil) küçülüyorve göz içine giren ışık miktarını azaltmaya çalışıyor. Karanlık ortamda ise olabildiğince büyüyor ve gözün içine mümkün olan en fazla ışığın girmesini sağlıyor.Oysa sadece görünen ışığı kesen ama güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarına karşı bir blokaj sağlamayan güneş gözlükleri, gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini de devre dışı bırakıyor. Gözbebeği, güneş gözlüğünün sağladığı karanlık ortamda iyice açılacağı için görünmeyen UV ışınları açık gözbebeğinden içeri çok fazla oranda giriyor. Bu nedenle göz sağlığı için güneş gözlüğü satın alırken ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özelliğe sahip olanlarının tercih edilmesi çok önemli. Aksi halde UV ışınlarıyoğun olduğunda retina (ağ tabaka) ile korneada(saydam tabaka) ağrılı yanıklar oluşabiliyor.

2. Koruma değeri “UV 400″ veya üzeri olmalı

Gözlük satın alınırken en çok merak edilen sorulardan biri, ultraviyole ışınlarından korunmak için neye dikkat edilmesi gerektiği. Güneş gözlüğü satın alırken üzerinde“UV 400” işareti olanlarını tercih edin. “UV 400″ işareti, gözlük camı içinden geçen ışınların 400 şiddetine kadar olan kısmının bloke edildiği, engellendiği anlamına geliyor. Günlük kullanımlarda bu değer oldukça yeterli oluyor. Fakat plajda veya dağlık bölgelerde beyaz kum ve kar güneşi, ultraviyole ışınlarını yüzde 90 oranında yansıttığı için yetersiz kalabiliyor.Bu durumda koruma değeri daha yüksek gözlüklerin kullanılması gerektiği için geniş ve açıklayıcı bilgi için mutlaka bir göz hekimine danışılması gerekiyor.

3. Açık kahverengi veya füme renk en ideali

Gözlük camının rengi ile camın içindeki UV koruması arasında hiçbir ilişki yok. UV filtresi gözlük camından bağımsız oluyor ve gözlük camının hamurunda gerçekleşiyor. Dolayısıyla güneş gözlüğünün gözü koruma özelliği gözlük camının koyuluk derecesinden çok, camların kalitesine ve UV filtresine bağlı oluyor. Açık kahverengi ve füme renkli camlar; çevre ışık ve renklerinin algılanmasında en az hataya neden olacağı için doğru seçim olacaktır.Siyah, lacivert ve mor renklerdegözün alışması için belli bir süreye ihtiyacı oluyor. Avrupa standartlarına göre de, kullanılan gözlük camı rengi, trafik işaretlerinin ve sinyallerinin renklerini algılamakta yanıltıcı etki yaratmamalı.

4. Kabarcıklar ve harelenme olmamalı

Gözlük satın alırken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da, camın özellikleri. Kaliteli gözlük camlarında kabarcık, harelenme ya da düzensiz görüntü olmaz. Parmakla bastırılınca esnemez ve en önemlisi camın içinden bakarak odaklandığımız bir nesnede, gözlük hareket ettirildiğinde dalgalanma, şekil bozukluğu ve farklı yönlere kayma oluşmaz.

5. Gözü her açıdan korumalı

Güneş gözlüğünün camları, gözleri yandan ve üstlerden veya yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak nitelikte bir büyüklüğe sahip olmalı. Bir başka deyişle, gözü her açıdan koruyabilmeli.  Ayrıca yüz yapınıza uygun olarak rahat ve konforlu kullanabileceğiniz şekilde olmalı. Eğer sık araç kullanıyorsanız,güneş gözlüğünün çerçeve ve saplarının ince olmasına dikkat edin. Aksi halde sağa-sola ve yukarıya-aşağıya bakarken görme alanlarınız kısıtlanmış olur.

6. Üzerinde CE ibaresi olmalı

1 Temmuz 1995 tarihinden bu yana, CEişareti bulunmayan güneş gözlüklerinin Avrupa Birliği sınırları içinde alım-satımı yasaklandı. CE işareti, ürüne imalatçısı veya ithalatçısı tarafından kazandırılıyor ve gözlüğün minimum kalite standartlarına uygun olduğunu garantiliyor. Güneş gözlüğü seçerkenüzerinde bu ibarenin olmasına dikkat edin.

Leyditurk.com