Göz makyajında bunlara dikkat !

Göz makyajında bunlara dikkat !
Güncelleme:

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. U. Emrah Altıparmak, göz makyajının doğru yapılması sağlıklı gözler için önem taşıdığını söyledi.

Dış görünümde değişiklik yapmak için tercih edilen en çarpıcı yöntemin göz makyajı olduğunu belirten Altıparmak, bir odaya girildiğinde dikkat çekmenin en kolay yolunun güzel gözlere sahip olmak olduğunu belirterek, “Üstelik gözlere yapılacak makyaj ile bambaşka yüz ifadesine ve imaja sahip olunduğu aşikar. Milattan önce 10 bin yılından beri yüz ifadesini değiştirmek için göze boyalar sürüldüğü biliniyor. Günümüzde kozmetik sanayi özellikle göz makyajı için sayısız ürün üretiyor. Özellikle kadınlar tarafından bu ürünler sıklıkla tüketiliyor” dedi.

MAKYAJ MALZEMELERİ KİŞİYE ÖZEL

Makyaj malzemelerinin başkaları ile paylaşılmamasının önemli olduğunu kaydeden Altıparmak, “Göz enfeksiyonu geçirmekte olan bir kişiye verdiğiniz malzemeniz, sizin için enfeksiyon kaynağı olabilir. Gözünüz mikrop kapabilir. Ortak kullanım alanlarında (demo, tester vb) bulunan makyaj malzemeleri de göz sağlığınızı tehdit edebilir. Makyaj malzemeleri de açıldıktan sonra belli süreler içinde kullanılmalıdır. Bu süre genel olarak 3 ay kabul edilmekle birlikte, makyaj malzemesinin özelliğine göre değişebilir. Süresi dolan malzeme bitmese bile atılmalıdır. Süresinden fazla kullanılan makyaj malzemelerinin yüzde 70′den fazlasında bakteriler ürediği kanıtlanmıştır. Kurumuş rimel gibi ürünleri nemlendirmek için asla tükürük kullanmayın” dedi.

ALERJİNİZ VARSA YENİ ALDIĞINIZ ÜRÜNLERİ TEK TEK DENEYİN

Makyaj malzemelerinde bulunan etkin ve koruyucu maddelerin alerjik bünyesi olan kişilerde göz alerjisine neden olabileceğini vurgulayan Altıparmak, “Alerjik bir bünyeniz var ve birden çok kozmetik ürünü birden aldıysanız, tercihen sıra ile deneyin ve alerji yapmadığına emin olduğunuz ürünleri kullanmaya devam edin. Kirpik diplerini, yani göz sınırlarını belirgin hale getirmek için eye liner veya göz kalemi kullanırken, kirpiklerin göze yakın olan iç değil, dış kısmına sürmeye dikkat edin. Çünkü kirpiklerin göze yakın olan iç kenar kısmında gözyaşına katkıda bulunan Meibomean yağ bezleri vardır. Bu bezler makyaj yapılırken tıkanırsa gözyaşı kalitesizleşir ve gözde batma, yanma, kızarma gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hatta göz kapağında arpacık gibi enfeksiyonlar gelişebilir. Rimel, kalem, far gibi göz makyaj ürünlerini uygularken, uygulama yönü gözden dışarı (uzağa) doğru olsun. Böylece ürünleri sürmek için kullandığınız fırça, kalem gibi araçların saydam tabakaya (kornea) batma olasılığı azalır. Makyaj yaparken gözünüze batan bir ürün olursa önce bol suyla yıkayın, gözde rahatsızlık devam ederse Göz Hekimi’ nize danışın” dedi.

Altıparmak, göz makyajında nelere dikkat edilmesini ise şöyle sıraladı:

KURU GÖZ RAHATSIZLIĞINIZ VARSA MAKYAJDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

“Kuru gözünüz varsa, tozlanan, pul pul dökülen makyaj malzemeleri göz yaşınıza karışıp şikayetlerinizi arttırabilir. Göz muayenesinde gözyaşının içinde gezinen renkli makyaj tozları ile sık sık karşılaşıyoruz. Bu tarz ürünler hastalarımızın göz yakınmalarını (batma, yanma, kaşınma ve kızarma) artırıyor. Bu nedenle böyle ürünlerden kaşınmakta yarar var.

KONTAKT LENS KULLANIYORSANIZ MAKYAJDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kontakt lens ile makyaj yapılması yukarıda anlattığımız esaslara uyulursa sorun oluşturmaz. Genellikle lens taktıktan sonra makyaj yapılmasını öneriyoruz. Eğer önce makyaj yapar, ardından lens takmayı denerseniz, lens veya parmağınızın sürtünmesi nedeniyle makyaj malzemeleri lens yüzeyine takılabilir veya gözyaşına karışabilir. Bu da sizi rahatsız edebilir.

GÖZ ENFEKSİYONU GEÇİRİYORSANIZ MAKYAJDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yeni başlayan bir enfeksiyon varsa, iyileşene veya göz hekiminiz onaylayana kadar makyaja ara verilmelidir. Enfeksiyon varken kullanmış olduğunuz ürün varsa, bu ürünü atmak en doğru uygulama olacaktır.

YATMADAN ÖNCE MAKYAJ MUTLAKA TEMİZLENMELİ

Tüm vücudumuz gibi gözlerimiz de uyku esnasında kendisini yeniler ve bir sonraki güne hazır hale gelir. Gözyaşı bezleri de gözün nemli kalmasını sağlar ve ertesi güne ferah başlamamız için çalışır. Uyku sırasında gözde kalan makyaj malzemesi bu yenileme sürecine şüphesiz engel olacaktır. Bu nedenle uygun temizleme malzemeleri ile makyajın uyku öncesinde temizlenmesini öneriyoruz.”