Bebeğe bunlar gerekli !

Bebeğe bunlar gerekli !
Güncelleme:

İşte bebeğiniz eve gelmeden önce onun için edinmeniz gerekenlerin listesi...

Bebeğinizin her zaman ihtiyaç duyabileceği, onu daha rahat bir şekilde büyütmek için ise sizin ihtiyaç duyabileceğiniz şeyler nedir, biliyor musunuz? İşte bebeğe gerekli eşyalar ve seçilirken dikkat edilmesi gerekenler...

Giysiler

6-8 adet t-shirt, 2 adet üst, 2 adet başlıklı bebek havlusu, 2 adet başlık, 2 adet tulum, 4 çift çorap alınması önerilir. Bedeni 0-3 ay yerine, en az 3-6 aylık olanı alınmalıdır. Giysilerin bebeğin boyun ve el bileklerini sıkmaması gerekir. Bebek dışarıda yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirilmesi sakıncalıdır. Yine sıkı çoraplar ayak gelişmesini olumsuz etkiler. Kolay açılan, ısıya dayanıklı, ütü gerektirmeyen ve çamaşır makinesinde yıkanabilen çamaşırlar seçilmelidir. Bebeğin çamaşırları kullanılmadan önce yıkanmalıdır. Bu çamaşırların ilk birkaç ay çamaşır makinesinde sizinkilerden ayrı yıkanması ve çifte durulama yapılması gerekir.

Banyo küveti

Göbek kordonu düşene kadar su seviyesi göbek altında tutulur. Çoğu bebekte 1 yaş civarında standart banyo küvetine geçilebilir.

Biberonlar ve başlıklar

Her zaman en büyük boy (en az 249 ml'lik) biberonu alın. Plastik biberonlar daha pahalı olmalarına karşın daha dayanıklıdır. Camlar çok kolay kırılır. Bebek emeklemeye başladıktan sonra kesinlikle plastik biberon kullanılmalıdır. Biberon başlığı alırken biberonu ters çevirin, ilk başta birkaç damla akıtıp sonra durması gerekir.

Hazır bez - kumaş bez

Pişik her iki bezde de görülebilir. Kullanımı pratik olan hazır bezler pahalıdır. Kimi çocuklarda bazı hazır bez markaları pişiklere yol açmaktadır.

Emzik

Emzik alırken tek parça ve uzunluğu en az 3 cm olanlar seçilmelidir. Silikon olanlar kauçuklardan daha dayanıklıdır, çünkü kuruma özellikleri yoktur. Ortodontik tipleri ise bazı bebekler sevemiyor.

Burun pompası

Burun tıkanıklıklarında bebeğin rahat nefes almasını sağlar. Ucu küt ve kısa olanlar seçilmelidir.

Termometre

Ateşi makattan ölçen, ucu kısa, cam ve ucuz olanı alın. Konulduktan iki dakika sonra ateş okunur. 38 derece ve üzeri ateş olarak kabul edilir.

Hava nemlendirici

Soğuk kış gecelerinde ortamı nemlendirmek için yararlıdır. Ultrasonik tipini tercih edin. Sıcak buharla çalışanlar yanıklara neden olabileceklerinden beşiğin yakınına konulmamalıdırlar.

Çanta

İçine biberon, bez, mama vs. konulabileceği büyüklükte hafif bir çanta gereklidir.

Beslenme iskemlesi

İlk 6 ay bebek kucakta beslenebilir. Bebek oturmaya başladıktan ve katı gıdalara geçtikten sonra beslenme iskemlesi gerekir. Düzenli beslenme alışkanlığı edinmesine ve biberonu daha kolay terk etmesine yardımcı olur. Yemeklerin yere saçılmasını önlemek için önünde genişçe bir yüzeyi olanlar seçilmelidir. Plastik ve metaller ahşaba oranla daha kolay temizlenir. Küçük darbelerle devrilmeyen beslenme iskemleleri alınmalıdır. Doğrudan yemek masasına monte edilebilenler çok kullanışlıdır.

Blender

Katı gıdalar için oldukça gereklidir.

Önlük

Plastik yüzeyli olanlar, çamaşır makinesinde yıkanabilenler ve boynu sıkmayanlar uygundur.

İçme kabı

Bebek bir yaşından itibaren kendi başına içmek ister. Her iki yanından tutulabilen bir su içme kabı uygundur.

Araba koltuğu (Car seat)

Bebek doğduktan sonra hastaneden eve araba koltuğu içinde getirilmelidir. Araba koltuğu alırken 3 buçuk yaşına kadar kullanılabilenler tercih edilmelidir. Bebek 7-8 kg'a erişene kadar araba koltuğunu ters, daha sonra ise düz bağlayın ve her zaman arka koltuğa yerleştirin.

Bez değiştirme masası

Normalde günde 10-15 arası bez tüketilir. Bez, yatak ya da eski yemek masasının üzerinde değiştirilebilir. Bez değiştirme masaları yüksek olduklarından, annelerde eğilme sonucu oluşan bel ağrılarına yol açmazlar.

Otomatik sallayıcılar

Çok ağlayan bebeklerde yararlıdır.

Öne asılan kanguru

Fiziksel temas ve sıcaklık açısından bebeklere büyük rahatlık verir. Ayrıca anne-baba/bebek yakınlaşmasına yardımcı olur. Bebeğin başını destekleyenler tercih edilmelidir. Altıncı aydan sonra kangurular annede sırt ve bel ağrılarına neden olabilir.

Sırta asılan kanguru

Altıncı aydan sonra, baş kontrolü yeterince gelişmiş bebekler için uygundur. Alışveriş, yürüyüş ve dağa tırmanma için çok elverişlidir.

Bebek arabası

Altıncı aydan sonra gereklidir. Şemsiye gibi katlanabilir ve emniyet kemeri olanı tercih edin.

Bebek koltuğu (Infant Seat)

Uyumayan ve beslenmeyen bebeği içine koymak için çok uygundur. Bebek etrafında olup biteni bunun içinden seyreder. Dördüncü aya kadar kullanışlıdır. Araba koltuğu yerine kullanılmamalıdır.

Oyun parkı

Bebeği içinde gözlemeden bırakabilecek çok güvenli bir alandır. Çoğu bebek oyun parkını sever. Oyun parkı hem ev içi, hem de dışında kullanılabilir. Parmaklıklar varsa araların 7 cm'den az olması gerekir. Bebeğin alışması amacıyla, dördüncü aydan itibaren içine konulmalıdır. Ancak bebek emeklemeye başladıktan sonra oyun parkından sıkılır. Oyun parkının içinde ip ya da ipli oyuncakların bulunmamasına özen gösterilmelidir.

Kapılar

Merdivenlerin önüne yerleştirilir. Üzerine tırmanınca devrilmeyen türdeki kapılardan alın.

Ayşe öner
Doğum Koçu

www.pudra.com