Şirketler yeni mezundan ne bekler ?

Şirketler yeni mezundan ne bekler ?

Okuldan mezun olup iş arayanlar için sadece diploma yeterli değil...

Gençlerin farklı yetkinliklere de sahip olması gerekiyor. Şirketler yeni mezunlardan ne bekliyor, açıklarınızı nasıl kapatacaksınız?

Üniversite eğitiminizi tamamladınız, artık hayata atılma zamanı geldi. İş arayan ordusu içinde kaybolmamak, istediğiniz ya da istediğinize yakın bir iş bulabilmek için mülakat sonuçlarını beklemek yerine kişisel becerilerinizi artırarak CV'nizi zenginleştirmeniz gerekiyor. Çünkü şirketlerin insan kaynakları yöneticileri ve eleman seçme ve yerleştirme işi yapan danışmanlar, özellikle yeni mezun olan deneyimsiz elemanların sadece lisans diploması ile iş bulmalarının zor olduğunu belirtiyor.

Ne istediğinize karar verin

İş aramaya başlamadan önce ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bunun için de atılacak ilk adım yeteneklerinizi ve kendinizi tanımanız. Data Expert Genel Müdürü Hasan Altınkaya, iş aramaya başlamadan önce mutlaka kariyer, sektör ve iş analizi yapılmasını öneriyor. Manpower İnsan Kaynakları Genel Müdürü Ebru Coş da aynı düşüncede. Yeni mezunların ücret ya da yan haklar konusunda ısrarcı olmak yerine iş, şirket ve pozisyon konusunda ısrarcı ve araştırmacı olmalarını öneriyor.

Stajlara gereken önemi verin

Deneyim sahibi olmamak iş arayan bir kişi için her zaman dezavantajdır. Bu nedenle uzmanlar, üniversite yıllarında yapılan stajların çok önemli olduğunu söylüyor. Recruitment Turkey yöneticisi Artemiz Güler 'Birçok öğrenci, staj yapmadan yapmış gibi göstermeyi tercih ediyor. Ancak stajlar, iş dünyasını tanımak açısından çok önemli' diyor. Özellikle büyük şirketlerin stajlara önem verdiğini ve staj sırasında başarılı olan öğrencileri işe aldığını belirten Güler, ödevlerin de önemli olduğunu vurguluyor ve ekliyor: Mutlaka ödevlerinizi, size verilen projeleri araştırarak tamamlayın. Artemiz Güler'in bir diğer önerisi ise yine okul yıllarında staj yaptıkları şirketlerin yöneticileri, okuldaki hocaları, dekan ve hatta rektörleri ile iyi ilişkiler kurmaları.

Biliyorum demek yetmez

Tüm uzmanların üzerinde birleştiği bir diğer nokta ise yabancı dil. Günümüzde artık çok fazla vasıflı eleman gerektirmeyen işlerde bile İngilizce bilgisi isteniyor. Ancak şirketler, işe alacakları kişilerin okuma, yazma ve konuşma konusunda hiçbir sorun yaşamalarını istemiyor.

Şirketler İngilizce dışında adayın Türkçe'yi de çok iyi konuşması ve yazmasını istiyor. Adaylardan beklenen bir diğer yetkinlik ise bilgisayar hakimiyeti. Özellikle devlet üniversitelerinde bilgisayar kullanma konusunda sıkıntı yaşayan üniversitelilerin kendi olanakları ile en azında temel ofis programlarını kullanmayı öğrenmesi şart.