Güneşten nasıl korunuruz?

Güneşten nasıl korunuruz?

Yaz aylarında yakıcı güneşin etkisinden kurtulmanın yollarını biliyor musunuz?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Yrd.Doç.Dr. Laliz Esin Kadıoğlu, sıcak havalar dolayısıyla 10.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini bildirdi.

Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ultraviyole ışınlarının ciltte yaptığı hasar sonucu ortaya çıkan kızarıklıkların güneş yanığı olarak adlandırıldığını ve güneş yanıklarının, genellikle 4 saat güneşe maruz kalma sonucunda oluştuğunu belirtti. Kadıoğlu, kızarıklıkla birlikte ağrı ve içi su dolu kabarcıkların da oluşabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Sıcak havalarda terleme yoluyla su kaybı arttığından, vücudumuzun daha fazla suya ihtiyacı olur. Kaybedilen sıvının yerine yeterince sıvı konmaması baş ağrısı, halsizlik, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabilir. Bu nedenle, yanımızda her zaman su bulundurmalı ve çocuklarımızı sık sık su içmeleri konusunda uyarmalıyız.''

Prof.Dr. Laliz Esin Kadıoğlu, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarından korunma yöntemlerine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

''Gündüz 10:00 ve 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı, çıkıldığı taktirde ise geniş şapkalar, açık renkli ve güneşten koruyucu kıyafetler giyilmelidir. Dışarı çıkarken güneş ışınlarından korunabilmek için en az 15 faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu kremlerin, dışarı çıkmadan 30 dakika önce uygulanması, yüzme veya terleme durumunda ise 2 saatte bir yeniden uygulanması faydalı olacaktır.''

Kadıoğlu ayrıca, ultraviyole koruyuculu güneş gözlüklerinin kullanımının da göz sağlığı açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.