Vejetaryanlar hangi besinlerden eksik kalıyor?

Vejetaryanlar hangi besinlerden eksik kalıyor?

Vejetaryan beslenmek çok sağlıklı ancak doktorlr haftada bir gün et yemeği ihmal etmeyin diyor.

Vejetaryenlik gitgide popüler hale geliyor. Çünkü etsiz çok daha ince, sağlıklı ve mutlu yaşandığına inanılıyor. Peki, vejetaryenler gerçekten daha sağlıklı mı yaşıyorlar?

İri bir parça külbastının sağlık simgesi sayıldığı günler çok geride kaldı. Artık etsiz asla yemek yemem diyenler bile en sevdikleri bu gıdadan vazgeçiyorlar. Çünkü günümüzde sebzenin çok daha sağlıklı olduğuna inanılıyor. Kimisi zayıflamak için meyve, sebze ve baklagillerle beslenirken kimisi de hayvan sevgisi yüzünden vazgeçiyor et yemekten.

DAHA SAĞLIKLI
Gerçekten de bitkisel gıdalar, et ürünlerinden çok daha az kaloriye sahipler ve belimizi kalınlaştırmıyorlar. Vejetaryenler diledikleri kadar salata, sebze ve meyve yiyebilirler ve yine de fazla kalori almamış olurlar. Dolayısıyla ideal kiloda olurlar ve kan tahlillerinde de en iyi değerleri verirler. Tansiyonları ve kolesterinleri, kalplerini yormayacak şekilde düşük olur. Çünkü bitkisel gıdalarda kolesterin bulunmaz.

VİTAMİN VE MİNERAL
Vejetaryenler, vitamin, mineral ve eser elementlerini et yiyenlere göre fazla aldıkları için daha avantajlıdırlar. Çünkü bu maddeler bitkisel ürünlerde fazlasıyla bulunur. Ayrıca bitkisel gıdalarda, sağlığımızı koruyan özel hormon ve enzimler de bolca yer alır.

KEYİF DÜŞMANI MI?
Vejetaryenlerle dalga geçenler, aslında onların sadece eti değil, alkol, sigara gibi tüm keyif maddelerini kendilerine yasakladıkları için sağlıklı olduklarını iddia ederler. Ama aslında hiç de düşündükleri gibi değildir. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, aynı yaşam şartlarına sahip vejetaryenler ve et yiyenler on iki yıl boyunca kıyaslanır. Her iki araştırma grubunda da çeşitli hastalıklar çıkmasına rağmen, et yiyen gruptaki hastalıklar, vejetaryenlere göre %20 daha fazla kaydedilmiş. Hatta kanser hastalıkları vejetaryenlerde %40 daha az görülmüş.

BİLEŞİK BESLENME
Vejetaryenler et yiyenlere göre daha avantajlılar, çünkü dengeli ve çeşitli beslenirler. Aslında sadece hayvansal gıdaları bırakmak işe yaramıyor. Çünkü etin içinde, bitkilerde bulunmayan ya da çok az bulunan önemli maddeler yer alıyor. Beslenme uzmanlara göre en ideali sağlıklı bir bileşim oluşturmak:

Ana gıda olarak bitkisel beslenme

Buna ilave olarak haftada 2 kez balık ve

Haftada 1 kez et yenmeli

BİTKİNLİK Mİ? ALARM!
Vejetaryenler her ne kadar etle beslenen insanlardan çok daha fazla vitamin ve mineral alsalar da, bazı önemli etken maddelerden mahrum kalırlar. Eğer bu mahrumiyet uzun süre devam ederse, tehlikeli sağlık sorunları oluşabilir. Vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretleri ise bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu ve keyifsizliktir. Eğer vücut bu sinyalleri vermeye başladıysa, beslenmeye dikkat etmenin zamanı gelmiş demektir. Buna rağmen hala vücut kendine gelemiyorsa mutlaka doktora gidip muayene olmak gerekir.

Vejetaryenler neyin eksikliğini yaşayabilirler?
Bitkisel beslenmede aşağıdaki maddelerin alınmasında eksiklik yaşanıyor olabilir:
1. Demir: Bitkisel kaynaklı demir, insan bünyesi tarafından sadece %3-8 oranında kullanılabiliyor. Hayvansal kaynaklı demiri ise bünyemiz %20 oranında değerlendirebiliyor.
2. B12 VİTAMİNİ: Doğrudan sinirlere yarayan bu vitamin, sadece hayvansal gıdalarda bulunur.
3. ÇİNKO: Bitkisel ürünlerde çinko çok az bulunur. Oysa bu mineral, özellikle dolgun saçlar, güzel bir ten ve iyi bir sindirim için çok gereklidir.
4. AMİNOASİTLER: Amino asitler, vücutta sürekli devrededirler. Özellikle proteinlerin yapıtaşı olarak görev alırlar. Alyuvarların oluşturulmasından tutun da yaraların iyileşmesine kadar, proteinler olmadan hiçbir şey yapılamaz. Özellikle doğal yumurta akı, tüm aminoasitleri içerir. Bitkisel proteinlerde genellikle bir ya da iki aminoasit eksiktir.

Güneş