Gebelik öncesi sağlık kontrolü şart

Gebelik öncesi sağlık kontrolü şart
Güncelleme:

Gebelik planlamadan önce mutlaka doktora gidilmeli.

Uzmanlar, gebelik öncesi sağlık kontrolünün önemli olduğunu belirterek, gebelikten 6 ay önce saptanacak şeker hastalığının tedavi edildiği takdirde hamileliğin ilk 3 ayındaki anomali riskini azaltacağını belirtiyor.

Op. Dr.Günday, gebelik öncesinde bayanların genel bir sağlıkmuayenesi olmasının önemine değindi. Her sağlıklı bayanın gebelik planlamadan önce mutlaka bir doktora giderek özellikle jinekolojik muayenesini yaptırmasının gerekliliğine vurgu yapan Op. Dr. Günday, "Özellikle hamilelik planlayan bayanlara en azından 3 ay önce bir folik asit başlanmasını öneriyoruz. Günde bir tane 400 mg folik asit başlamalılar. Bunun dışında kendilerinin bilmedikleri problemleri olabilir. Jinekolojik problemleri olabilir. Bunu ancak muayenede görebiliriz. Dolayısıyla bize gelerek mutlaka muayene olmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Türk toplumunda bayanların çok fazla jinekolog muayenesi yaptırmadıkları, bu nedenle de önceden bazı miyom ve kistlerin bilinmediğine işaret eden Günday, "Özellikle evli olup da ilk gebeliği planlayanlara evlendikten sonra muayene olmalarını tavsiye ediyoruz. Bilinmedik bazı problemler o sırada saptanırsa çok iyi olur çünkü hamilelikle beraber bu problemlerin çözülmesi çok daha zor oluyor. Gebelik sırasında pek çok ilacın kullanımı da zor olmasının yanında pek çok röntgen ve tomografi gibi tanısal işlem de yapılamıyor. Keza kişinin farkında olmadığı bir hastalığı varsa bunun tedavisi de gebelikle beraber çok zor oluyor. Dolayısıyla kansızlık probleminden, geçirilmiş enfeksiyonlar veya hali hazırda devam eden enfeksiyonlardan tutun da, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar, diş problemleri, mideyle ilgili problemler özellikle gastrit, ülser problemlerine kadar kişinin sahip olduğu bu tarz rahatsızlıkların gebelikle beraber çözümü çok zor oluyor. Dolayısıyla hamilelik planlayan bayanların bu tarz şikayetleri varsa hamilelikten önce bunların çözülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kan uyuşmazlığı hamileliğin ertelenmesine neden oluyor

Bayanlara rutin bir jinekolojik muayene ve sağlık taraması yaptıklarını anlatan Op. Dr. Günday, "Genel bir hemogram, kan uyuşmazlığı ya da tüberküloz varsa bu konuda bilgilendirme yapıyoruz. Dolayısıyla bu tarz bir problem saptandığı zaman gerekirse hamileliği biraz erteleyin diyoruz. Özellikle yeni planlanan gebeliklerde kişi sağlıklıysa kolaylıkla gebelik planlayabilirsiniz diye bilgi veriyoruz. Kişinin özellikle şeker ve tansiyon hastalığı gibi problemleri gebelik açısından bizim için çok önemli. Hastanın 6 ay öncesinden özellikle bir şeker hastalığı varsa saptanması ve bunun tedavi edilmesi, kan şekeri düzeyinin ayarlanması gelecekteki gebeliği için çok önemli. Çünkü plansız, sürpriz bir gebelikte şeker de yüksekse özellikle ilk 3 aydaki anomali (kusurlu oluşum) riskini çok artırmakta. Hastanın yaşam şekli, yaşam standartlarının düzeltilmesi, olası bir gebelik açısından hastanın sonraki gebeliğini daha sağlıklı geçirmesi ve doğumun güzel bir şekilde planlaması açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.

Günday, hamileliğin planlama aşamasında hastanın tespit edilen bütün problemlerinin bu aşamada çözüldüğü takdirde kişinin gebelik sırasında rahat edeceğini, kendilerinin de takiplerde daha rahat olacaklarını ve annenin sağlıklı bir bebeğe kavuşması için ellerinden geleni yapmış olacaklarını sözlerini ekledi.