Sıcaktan şişen ayaklarınıza soğuk su ilaç gibi !

Sıcaktan şişen ayaklarınıza soğuk su ilaç gibi !

Şişen ve kötü kokan ayaklar, birçok kişinin yaz aylarındaki kabusu!

Doktor İsmail Yılmaz, "Yazın sıcaklık yüzünden şişen ayaklarınızı kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Ödem böylece iner, ayrıca bol bol soğuk uygulama yapın" diyor.

Özellikle kalp ve şeker hastalarının ortak problemi olan ayak şişmeleri, yaz aylarında etkisini iyiden iyiye gösteriyor. Ayaklarda oluşan ödemlerin önce neden olduğu araştırılmalı sonra da buna göre tedavisi yapılmalı. İstanbul Ortopedi Merkezi Başhekimi Op. Dr. İsmail Yılmaz yazın sakatlanmalara yol açan davranışlardan uzak durmanızı ve oluşabilecek herhangi ters bir durumda en yakın hekime başvurmanızı tavsiye ediyor. İşte anlattıkları:

Yaz aylarında sıcaklar nedeniyle oluşan ayak şişmelerini önlemek için ne yapılabilir?

Ayaklarda sıcaklar nedeniyle oluşabilecek ödemler için öncelikle bu şişliklerin nedeni araştırılmalıdır. Bir uzman hekim önerisi ile birlikte gerekli tanı ve işlemlerin yapılması şarttır. Eğer gerçekten başka bir nedene bağlı değilse ve sorun sıcaklıksa ödemin geçirilmesi için ayakların kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması gerekmektedir. Bununla birlikte soğuk uygulama yapılması da ödemin azalmasına yardımcı olur.

Yazın oluşacak ayak kokusu nasıl önlenebilir?

Yazın sıcakların artması ile ayakta oluşan mantarlar kolaylıkla çoğalır ve bu da ayakta kokuya neden olur. Kişi ayakları kokmaya başladığında bir hekime başvurarak bununla ilgili yardım istemelidir. Ayaklarınızı ıslak tutmamak, ince pamuklu çorap kullanmak, çoraplarınızı her gün değiştirmek ve aynı ayakkabıyı her gün giymemek alınabilecek önlemler arasındadır.

Boynu ve beli klimadan etkilenen kişi ne yapmalıdır?

Uzun süreli ters bir etkiye maruz kalan kaslarda spazm nedeniyle ağrı ve fonksiyon kaybı olabilir. Bunun giderilebilmesi için spazma uğrayan kas grubunun hareketinin azaltılması, sıcak uygulama ve uzman bir hekimin önerisi ile kullanılabilecek ilaç tedavisinin yapılması şarttır. Klimalardan etkilenmeyi azaltmanın en önemli yolu, bu ortamlarda klimaların üflediği soğuk havanın direkt olarak üzerinize gelmemesini sağlamaktır.

Havuzda yüzerken kramp girerse ilk yapılması gereken nedir?

Kramp; kasların çalışırken gerektiği kadar kan ve enerjiyi alamamasından kaynaklanır. Kramptan kurtulmak için kan akımının azalmasını sağlayacak bir olayın gerçekleşmesi gerekir. Kişi, aniden soğuk bir suya girmekten, ısınmadan yüzmeye başlamaktan kaçınmalıdır. Eğer kramp girerse yapılacak ilk şey sakin olup, bir yere tutunmaktır. Kasın tekrar gevşeyebilmesi için, cildi delmeyecek şekilde sert bir cisimle uyarı verilmesi gerekir. Ancak böyle bir şeyin denenebilmesi için sudan çıkmak şarttır.

Krampa soğuk mu yoksa sıcak mı müdahale yapılmalıdır?

Kasın enerji tüketimini azalttığı için önce soğuk uygulama yapılması önemlidir. İlerleyen zamanda, ağrı olmadığı takdirde sıcak uygulama yapılması faydalı da olabilmektedir. Kişi sudan çıktıktan sonra kasın gevşemesini sağlamak gerekir. Genellikle kramplar, bacak kaslarında görülmektedir. Kasılma masajla rahatlıkla da önlenebilir.

Hangi aşamada hastaneye gidilmelidir?

Kasa kramp girdiğinde, masaj, germe hareketi ve ağrılı uyaranla önlem alınır. Eğer hala geçmezse ağrıyı dikkate almak ve hemen hekime başvurmak gerekir.

Çocuklar, yüzmeye kaç yaşında başlamalıdır?

Çocukların yüzmeleri için belli bir yaş sınırı yok! Biz çocukların yüzme sporu ile her yaşta ilgilenmelerini istiyoruz. Ama özellikle beş yaşın altındaki çocukların kesinlikle suya yalnız girmemeleri gerekiyor. Yaşı; beş ve üzerinde olan çocukların da yüzerken ekipman kullanmaları şart.

Havuz kazaları nasıl önlenebilir?

Havuz kazalarını önleyebilmek için gerekli güvenlik talimatları havuzu kullanan insanların görebilecekleri şekilde yazılır. Bunlara dikkat edilmesi önemlidir. Bununla birlikte havuzu kullanmadan önce ilgili kişilerin uyarılarına dikkat edilmelidir. Ayrıca, yemek yedikten hemen sonra yüzülmemeli, havuza birden atlanmamalı, yerlerin kaygan ve ıslak olduğu düşünülerek terlik kullanılmalı ve dikkatli yürünmeli, ısınmadan yüzmeye başlanmamalı... Bu kurallara herkesin önem göstermesi gerekiyor.

Çocukları tutup havuza atmak sakıncalı mı?

Bu tür davranışlar çok tehlikelidir. Özellikle havuzda oluşan kazaların büyük çoğunluğu şakalaşmalardan ve dikkatsizliklerden kaynaklanır. Bunu önlemenin en önemli yolu; bu tür şakalardan uzak durmak, havuz içinde ve dışında dikkatli olmaktır.

Çocuklar yazın nasıl terlikler giymelidir? Parmak arası mı yoksa tabanı kalın olanlar mı tercih edilmelidir?

Çocuklar yaşlarına uygun terlik kullanmalı... Özellikle yeni yürüyen çocukların tam ortopedik olarak üretilen ayakkabı kullanması çok önemli. Ancak herhangi bir sorunu olmayan 3-4 yaş üstü çocuklar, parmak arası terlikler kullanabilirler. Tabanı kalın olan terlikler genellikle yürüme esnasında yere basmasında problem yaşayan çocuklar için uygun olabilir. Çocuklarımızın taban ve yere basma özelliklerini değerlendirmek için bir hekime danışıp, çocuğumuz için tavsiye almamız da doğru bir davranış olacaktır.

Havuza çivileme atlandığı zaman, boynu kırılan bir kişi felç geçirir. Sakat kalmamak için havuza nasıl girilmelidir?

Belirli bir yükseklikten havuza atlandığı zaman su, beton gibi etki göstermektedir. Bu yüzden havuza girerken sakin bir şekilde girilmelidir. Bununla birlikte sadece suya dikkat edilmemeli, havuzda bulunan diğer unsurların da yaralanmalara yol açacağı unutulmamalıdır. Yüzerken yapılacak ters bir hareketle boyunda ağrı oluşabilir. Ancak bu durum hemen boyun fıtığı şeklinde yorumlanmamalıdır.

Kemik sağlığı açısından nasıl yüzmek yararlıdır?

Kemik sağlığının sağlanabilmesi için yüzme çok faydalı bir spordur. Yerinde ve zamanında yapıldığı zaman birçok faydası bulunmaktadır. Belli bir stilin değil, her stilin kemik sağlığı üzerinde yararı vardır.

YAZIN OLUŞABİLECEK SAKATLIK NASIL öNLENMELİDİR?

Yaz mevsimi güneş, sahil ve tatil demek... Bu güzel günlerde zor anlar yaşamamak için öncelikle;

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmayın.

özellikle çocukların ve yaşlıların güneşten korunmasını sağlayın.

İlk altı ayda olan çocuklarınızı güneşten koruyun. Çünkü; bu çocukların ciltleri çok daha hassastır.

Tatil esnasında yapılacak olan spor faaliyetlerinde dikkatli olun, yaşınıza uygun spor yapın ve spora başlamadan önce mutlaka ısının.

Böcek sokmalarına karşı dikkatli olun, herhangi bir belirti olduğunda hemen bir hekime başvurun.

Herhangi bir kazadan sonra sağlığınızla ilgili problem yaşadığınızda hemen size en yakın hekim ya da hastaneye başvurmanız, sağlığınıza çabuk kavuşmanız açısından son derece önemlidir.

Günaydın / Esra Tüzün