Fibromiyalji hakkında bilmediklerimiz

Fibromiyalji hakkında bilmediklerimiz

Kronik ağrı ve yorgunluk yaşam kalitenizi düşürüyor...

Uzun süreli yaygın kas ağrıları, dinlendirmeyen uykunun neden olduğu sabah yorgunluğu, tutukluğunun yanı sıra pek çok şikayetle kendini gösteren fibromiyalji hakkında Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi Uzman Dr. Mustafa kısa çeşitli bilgiler paylaştı.

İş Hayatında Performansın Düşmesine Sebep Olabiliyor…

Temel semptomlarının kas ve diğer yumuşak dokularla ilgili olması sebebiyle yumuşak doku romatizması olarak da adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Mustafa Kısa,  fibromiyaljinin iş ve güç kaybının en önemli sebeplerden biri olduğuna dikkat çekti. Genellikle 30-50 yaşları arasındaki titiz, mükemmeliyetçi, mesleğini sevmeyen, yoğun, stresli işlerde çalışanlarda daha sık görüldüğünü, kadınlarda ise erkeklere oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü açıkladı.

Fibromiyalji Pek Çok Şikayete Sebep Olur…

Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, fibromiyalji hastalarının “Ağrımayan yerim yok.”, “Dayak yemiş gibi uyanıyorum”, “Kollarımda, bacaklarımda derman yok” gibi şikayetleri olduğunu belirtti.  Yaygın ağrı ile birlikte sabah yorgunluğu, ellerde kollarda şişlik, uyuşma ve karıncalanma, migren benzeri inatçı baş ağrıları, çarpıntı, karın ağrısı ve barsak alışkanlıklarında değişikliklerle kendini gösteren irritable barsak sendromu, sebepsiz sık idrara çıkma ve yanma, ağrılı menstürasyon, konsantrasyon bozuklukları, aşırı terleme gibi yakınmaların olduğunu ifade etti. Ayrıca hastalığın en önemli bulgusu olan ağrının vücudun sağ ve solunda, üst ve alt yarısında hem de omurgada olduğunu vurguladı.

Tanı Hem Çok Zor Hem Çok Kolay…

Çok sayıdaki şikayetin hastaları hekim hekim gezdirmesine rağmen, genellikle tanının geç konulduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Mustafa Kısa, pek çok şikayetle mücadele eden hastalar için hem tanının geç konulması hem de yakınlarının hastalığa inanmaması nedeniyle dertlerini ve sıkıntılarını paylaşacak birini bulamamalarının da ayrı bir problem olduğunu söyledi. Fibrmiyaljiye özgü laboratuar ve görüntüleme yöntemi olmadığını belirten Uzm. Dr. Mustafa Kısa, “Aslında benzer yakınmalara yol açan diğer hastalıkların dışlanması tanıda önemli ayrıntıdır. Uzun yıllardır kabul görmüş tanı kriterleri için vücudun değişik yerlerindeki 18 hassas noktanın 11’indeki hassasiyete eşlik eden ve üç aydan uzun süren yaygın ağrı tanı için yeterliydi. Ancak bu durum son zamanlarda küçük de olsa değişikliğe uğramıştır.” dedi.

Fibromiyalji Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır…

Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, hasta ve yakınlarının eğitiminin tedavinin temel taşı olduğuna, hastalığın gerçek olduğunun hem hasta hem de yakınlarına kabul ettirilmesi, hastada var olan güven sorununun çözümünde önem taşıdığına dikkat çekti. Kalıcı sakatlığa yol açmayacağı, yaşamı tehdit edici özelliğinin olmadığının hastaya anlatılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Mustafa Kısa, “Kalıplaşmış bir tedavi yöntemi yoktur ve her hastaya spesifik tedavi programı düzenlenir. Kronik hastalık olduğu için hem hasta hem de hekim için oldukça sabır gerektirir. Şikayetlerin ortadan kaldırılması, fonksiyonel düzeyin arttırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Klinik kanıtlar, bazı ilaçlar, fizik tedavi ajanları, bilişsel davranış terapileri ile egzersiz ve sportif faaliyetlerin etkin olabileceğini göstermiştir. Tek başına ve sık kullanılan ağrı kesiciler, anti romatizmal ilaçlar ve kas gevşeticiler hem yararsızdır hem de sık kullanıldıkları için oldukça fazla yan etkiye neden olur.” dedi.

Leyditurk.com