Fabrikasyon diyetlerden uzak durun !

Fabrikasyon diyetlerden uzak durun !
Güncelleme:

Genel olarak hazırlanan diyet listeleri her zaman işe yaramıyor...

Bireylerin genetik yapılarının birbirinden farklı olduğunu kaydeden Genetik Uzmanı Doç.Dr.Korkut Ulucan, genel olarak hazırlanan diyet listelerinin her zaman işe yaramadığını belirtti. Doç. Dr. Ulucan, fabrikasyon diyetler yerine kişinin genetik yapısına uygun olarak hazırlanan diyetlerin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, bireylerin genetik yapıları birbirinden farklı olduğu için, fabrikasyon diyetler yerine kişiye özel diyetlerin daha uygun olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ulucan, kişilerin genetik yapısına uygun hazırlanabilecek diyetler ile vücuda uygun beslenme programlarının oluşturulabileceğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

“Sağlıklı beslenme sadece uygun kiloda kalmamıza değil, ileride meydana gelebilecek birçok hastalığın da önüne geçmemizi sağlar. Bu sayede aslında farkında olmadan birçok hastalığın da önüne geçmiş oluruz.

Bireylerin genetik yapıları birbirinden farklı olduğu için genel olarak uygulanan her zaman işe yaramamaktadır. Ancak genetik yapımıza uygun hazırlanabilecek diyetler ile vücudumuza uygun beslenme programları oluşturabiliriz. Örneğin folik asitten zengin besinlerin tüketilmesi yararlıdır ancak folik asidi metabolize eden genlerde sorunlar var ise o zaman tahmin ettiğimiz gibi fazla tüketim yarardan çok zarar vermektedir.

Aynı şekilde D vitamini için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Günümüzde önemli besinlerin ve içindeki makro ve mikro biyo-yararlı molekülleri metabolize eden birçok gendeki varyasyonlarını saptayabiliyor, metabolizmaları için tahmin ve tavsiyelerde bulunabiliyoruz.

Bizlerden aldıkları sonuca göre diyetisyenler de bireylere özgü, kişisel diyet programları hazırlayabiliyor.

Nasıl genetik yapımıza uygun spor ve egzersiz programları ile uygun sportif aktivitede daha başarılı olabiliyorsak, aynı şekilde uygun beslenme programları ile yeterli beslenme sağlar, optimal vücut kompozisyonuna ulaşabiliriz.”

Leyditurk.com