Ev dekorasyonunda klasiğe dönüş

Ev dekorasyonunda klasiğe dönüş
Güncelleme:

Mobilya seçiminde yalın ve sade çizgiler, yerini klasik ve avangard tasarımlara bırakıyor.

Doksanlı yılların başından itibaren ev dekorasyonunda ağırlık kazanmaya başlayan yalın ve sade çizgiler yerini daha klasik trendlere bırakıyor. Artık ev ve ofislerin dekorasyonunda ihtişam ve zerafeti ön planda tutan klasik ve avangard tasarımlar tercih ediliyor.

GENÇLER DE KLASİK DEKORASYONU TALEP EDİYOR

Klasik ve avangard mobilyaların sadece 40 yaş üzeri insanların tercih ettiği düşünülürken artık bu öngörü tarihe karışıyor. Gençler de dekorasyonda klasik çizgileri tercih ediyor. Öyleki; yaşam mekânlarını dekore eden gençler, salonlarında zarif ve ihtişamlı mobilyaları tercih ederken, oturma odası ve yatak odasında daha çok avangard ve konforlu mobilyaları tercih ediyorlar. Evlerine gelen misafirleri zengin ve gösterişli bir ortamda ağırlamak isteyenler salon takımlarının ve yemek odası takımlarının oymalı ve varaklı klasik çizgiler taşımasına önem veriyor.

Türkiye’de klasik mobilya ve lüks dekorasyon denildiğinde akla ilk gelen marka olan Asortie Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, klasik mobilyaya ciddi bir U dönüşü olduğunu ve artık insanların mobilya tercihlerinde klasik mobilyanın önemli bir yer tuttuğunu söylüyor.

KLASİK MOBİLYA SADECE ARAPLARIN TERCİHİ DEĞİL

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, toplumda önceden yanlış bir önyargının olduğunu ve böylece klasik ve varaklı mobilyaların sadece Arap toplumları tarafından tercih edildiği yönünde bir yanılgı olduğunu, ama bunun çok büyük bir önyargı olduğunu vurguladı. Son yıllarda özellikle müşteri pörtföylerinde gençlerin sayısının arttığını söyleyen Murat Erat, Asortie Mobilya’nın Arap dünyasına hitap eden Dubai mağazasında daha az oymalı ve modern mobilyaların satıldığını söylüyor. Murat Erat, klasik mobilyaları daha çok Avrupa ve Asya ülkelerine sattıklarını, Ortadoğu ülkelerine ise daha avangard ve modern mobilya sattıklarının altını çiziyor.

Türkiye’deki bu yanlış önyargının insanların klasik mobilya talep etmelerini olumsuz etkilediğinin altını çizen Murat Erat, “ Artık tüketiciler bu önyargıdan kurtuldu. Şuan ürün satışı yaptığımız veya evlerini anahtar teslim dekore ettiğimiz müşterilerimizin büyük bir bölümü 40 yaş altı gençlerden oluşuyor” dedi.

Klasik mobilyanın diğer tarzlara göre daha dayanıklı ve daha değerli olduğunu ve özellikle de el işçiliği ve göz nuru ile yapıldığından gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras olacağını söyleyen Murat Erat, Asortie Mobilya olarak gelecek yılların antikalarını ürettiklerini söyledi.

Mobilya sektörü açısından da klasik mobilyaya ilginin arttığını aslında sektöre giren firma sayısında anlayabiliriz. Önceleri parmakla sayılabilecek kadar olan klasik mobilyacılar şimdilerde birçok mobilya çarşısı içinde rahatlıkla bulunabiliyor.