Erkeklerin %74'ü eşinin çalışmasını istiyor

Erkeklerin %74'ü eşinin çalışmasını istiyor

Klişeleri unutun! Kadınlar ve erkeklerle ilgili bildiğimiz gerçekler değişti.

DORinsight’ın yaptığı araştırma, “erkekler eşlerinin çalışmasını istemez”, “erkekler kadın yöneticiyle çalışmayı tercih etmez”, “erkekler ev işlerinde eşlerine yardım etmez” gibi yaygın düşüncelerin artık değiştiğini ortaya çıkardı. Yapılan araştırma, evin ekonomik yükünün erkeklerde olduğu düşünülse de, erkeklerin çoğunluğunun bu yükü eşleriyle paylaşmak adına onların da çalışmasını istediklerini ortaya koydu. Ayrıca araştırmaya katılan kadınların yüzde 64’ü eşlerinin ev işlerinde onlara yardımcı olduklarını belirtti. “Yöneticinizin kadın olmasını ister misiniz?” sorusuna ise kadınların yüzde 55’i, erkeklerin ise yüzde 53’ü “Evet” yanıtını verdi.

Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online pazar araştırma şirketi DORinsight, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden ilham alarak, ilgi çekici sonuçların ortaya çıktığı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 64’ü eşlerinin ev işlerinde onlara yardımcı olduklarını söyledi. 45 yaş üstü kadınların verdiği yanıtlara bakıldığında ise bu oranın daha düşük olduğu görüldü. Bu sonuca göre, 45 yaş üstü erkeklerin, 45 yaş altı erkeklere oranla eşlerine daha az yardımcı oldukları ortaya çıktı. Sadece kadınlara sorulan sorular ve verilen yanıtların oranı şu şekilde:

Eşiniz ev işlerinde size yardımcı oluyor mu?

Evet %64 / Hayır %36

Yöneticinizin kadın olmasını ister misiniz?

Evet %55 / Hayır %45

Araştırma kapsamında sadece erkeklere de iki soru yöneltildi. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 53’ü yöneticilerinin kadın olmasını istediklerini belirtirken, yüzde 74’ü “eşinizin çalışmasını istiyor musunuz?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi. Sadece erkeklere sorulan sorular ve verilen yanıtların oranı ise şu şekilde:

Yöneticinizin kadın olmasını ister misiniz?

Evet %53 / Hayır %47

Eşinizin çalışmasını istiyor musunuz?

Evet %74 / Hayır %26

Yaklaşık 13 bin kişinin katıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 63’ü evin ekonomik yükünün erkeklerde, yüzde 3’ü ise kadınlarda olduğunu belirtti.

Evin ekonomik yükünün erkeklerde olduğu söylenir. Sizce bu doğru mu?

Evet %63 / Hayır %37

Evin ekonomik yükü kimdedir?

Kadın%3 / Erkek %63 / Eşittir  %34