Erkekler için doğum kontrol hapı geliyor

Erkekler için doğum kontrol hapı geliyor

Araştırmacılar, erkekler üzerinde etkili olacak bir doğum kontrol hapı geliştiriyor.

Günümüzde kadınlar için doğum kontrol yöntemlerinde farklı seçenekler mevcut. Hap, spiral, halka vs. Fakat bütün korunma mekanizmasının kadın vücudu üzerinde olması ise ayrı bir mesele. İşte bu mesele, erkeklerin de doğum kontrolü yöntemlerini kullanabilmesi için yeni çözümler doğurmak üzere.

Osaka Üniversitesi profesörleri tarafından yayınlanan yeni bir araştırmada sadece spermde bulunan bir protein türünü engelleyen bir hap üzerinde çalışılıyor. Bu protein türünün hem insanlarda hem de farelerde bulunduğu ve erkek doğurganlığıyla birebir ilgili olduğu biliniyor. Fakat \'calcineurin\' adı verilen bu protein türünü diğerlerinden ayırmak ve sperme etki etmesini sağlamak, bilim insanları açısından oldukça güç bir işlem olarak görülüyor.

Hormonal yan etkilerinin az olması ön görülüyor

Fareler üzerinde gerçekleşen tedavi denemelerinden alınan sonuca göre; spermler esniyor, hızları düşüyor ve dolayısıyla kadın yumurtasını döllemeye yetersiz hale geliyor. Ne var ki, denemelerin erkekleri asıl sevindirecek sonucu olarak; ilaç kullanımının kesilmesini takriben 1 hafta içinde, doğurganlık ve sperm kalitesi eski seviyesine ulaşabiliyor.

Tedavi, sadece belli bir tür protein odaklı gerçekleştirildiği için, kadınların aksine, erkeklerde hormonal dengesizlik veya belirgin yan etki yaratmayacak yönde geliştiriliyor.

Şimdilik fareler üzerinde deneniyor

Şimdilik çalışmalar fareler üzerinde gerçekleştiriliyor olsa da, kaydedilen hızlı ilerleme, deneyin insanlar üzerinde de yakında gerçekleşme ihtimaline ışık tutuyor.