Enerjik hissetmek için bu alışkanlıklardan vazgeçin

Enerjik hissetmek için bu alışkanlıklardan vazgeçin

Yemek.com, alışkanlıklarımızı değiştirecek ve daha enerjik hissetmemizi sağlayacak ipuçlarını paylaştı.

Güne kocaman bir bardak kahveyle başlamak, kahvaltıyı atlamak, öğlen yemeğinde tıka basa yemek, çekmeceleri abur cuburla doldurmak… İşyerinde herkesin yaptığı bu hatalar aslında vücudumuzu yoruyor, üretkenliğimizi düşürüyor. 

Günler kısaldı, havalar soğudu, işler giderek yoğunlaştı. Yılın bu en hareketli döneminde enerjimizi yüksek tutmak için ofiste durmadan bir şeyler atıştırıyoruz veya kendimizi işe kaptırıp saatlerce hiçbir şey yemiyoruz. Yemek.com beslenme düzenimizdeki hataları düzeltmemizi sağlayacak ipuçlarını, İş Yerinde Enerjik Hissetmek İçin Vazgeçmeniz Gereken 8 Yeme Alışkanlığı başlığı altında topladı.

Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın

Bu öneriyi sürekli duymamızın nedeni, gerçekten de çok önemli oluşu. Sabah uyanıp işe gittiğinizde, en son önceki gece akşam yemek yediğiniz için, vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacak kadar ‘yakıtı’ kalmıyor. Bu nedenle güne yorgun başlamamak için, ‘vaktim kalmıyor ki işe zor yetişiyorum’ gibi bahaneleri bırakıp kahvaltıyı hayatınıza sokmanız gerekiyor.

Sabah fincanlar dolusu kahve içmeyin

John Hopkins Üniversitesi tarafından kafein alan ve almayan gruplar arasında yapılan araştırmaya göre özellikle sabah fazlaca kahve içenlerin, içmeyenlere göre kendilerini daha az enerjik hissettikleri gözlemlenmiş. Sabah içilen kahve, kalp ritminizin hızlanmasına ve daha asabi olmanıza neden oluyor.

Öğle yemeğinde aşırıya kaçmayın

Eğer kahvaltıyı atlarsanız öğle yemeğinde gereğinden fazla yersiniz. Bu da size enerji vermez, aksine enerjinizi sömürür. Çünkü mideniz onca yemeği sindirecek diye, daha güzel yerlerde kullanabileceğiniz enerjiyi sindirime harcar. Sonra gelsin yorgunluk, halsizlik, uyku...

Şeker ve şekerli gıdalara yüklenmeyin

Fazlaca şeker içeren içecek ve yiyecekler kan şekerinizin düzenini bozar, bu da kendinizi yorgun hissetmenize neden olur. Üstelik kan şekerinizin düzeni fazlaca bozulursa uyku sorunları yaşarsınız ve bu da kendinizi iş yerinde bitkin hissetmenizi sürekli hale getirir.

Yağlı abur cuburlardan uzak durun

Öğle yemeğinde fast-food ve cips tarzı yağlı abur cuburlardan olabildiğince uzak durun. Çekmecenizdeki yağlı atıştırmalıklardan derhal kurtulun. Bu tür yiyeceklerde bulunan trans yağlar beynin düzenli çalışmasını olumsuz etkileyerek, kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur, yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi baltalar.

Dondurulmuş veya işlenmiş yiyecekleri hayatınızdan çıkarın

Eğer iş yerine dondurulmuş gıdalar götürüp oradaki mikrodalga fırında ısıtarak yiyorsanız ya da patates kızartması, salam sosis gibi ürünlere hayır diyemiyorsanız iş yerinde kendinizi enerjik hissetmeniz zorlaşır. Bu yiyeceklerde bulunan basit karbonhiratlar, enerjinizi anlık olarak artırsa da, sonrasında aynı hızla düşmesine neden olur. Bu sebeple hem daha sık ve kolayca acıkırsınız hem de kendinizi güçsüz ve bitkin hissedersiniz.

Öğünler arasında upuzun aralar vermeyin

Günün neredeyse yarısını harcadığınız iş yerlerinde enerjinizi sadece kahvaltı ve öğle yemeğiyle koruyamaz, kendinizi sürekli zinde hissedemezsiniz. Vücudunuzun glikoza ihtiyacı vardır. Bunu işlenmiş ve şekerli gıdalar yerine granola barlar, kuru meyveler ve ceviz, badem gibi kuruyemişlerden elde edebilirsiniz. Bu gıdaların enerji verici etkisi uzun sürer, üretkenliğiniz artar.

Su içmeyi unutmayın

Su vücudumuzdaki hücrelerin düzenli çalışmasını sağlıyor. Vücuda yeteri kadar su girmediğinde hafıza zayıflığından konsantrasyon eksikliğine kadar pek çok sorunla karşılaşabiliyoruz. Havalar sıcakken su içmek daha çok aklımıza gelse de ne yazık ki havaların soğumaya başlamasıyla su bir köşede unutuluyor. Eğer iş yerinde sürekli sebilin başına gidip bir bardak su alıp geri dönüyorsanız bundan vazgeçin ve kendinize bir sürahi ya da cam şişe edinin. Böylece su hep gözünüzün önünde durur ve içmeyi unutmazsınız.

Leyditurk.com