Ekip çalışmalarında doğru yolda mısın ?

Ekip çalışmalarında doğru yolda mısın ?

İyi bir ekip çalışması hangi kriterlerden oluşur?

Ekibin oluşturulması, üyelerin birbirine davranışı, yöneticinin ve şirketin tarzı verimi başarıyı olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Belki de sizin ekip sandığınız sadece 'iş arkadaşları'dır.

Şirketlerin birinci önceliği sistem içerisinde ekip ruhuyla hareket edilmesi ve başarı ya da başarısızlığın paylaşılması. Peki ABD'den Avrupa'ya oradan da tüm dünyadaki iş ve yönetim kültürlerine sıçrayan bu eğilim, gerçekte arzulandığı şekliyle uygulama şansı bulabiliyor mu? Bir kadroyu ekip yapan koşullar nasıl yaratılıyor?

Ekip kavramını, 'Birbirini tamamlayan yetenek ve becerilere sahip kişilerden oluşan ve kendilerini topluca sorumlu hissederek ortak bir amacı gerçekleştirmeye çalışan kişilerin oluşturduğu yapılar' olarak tanımlamak mümkün.

Ekibin başarılı olması için gerekli olan en önemli araç ise bu iş yapış biçimini şirket kültürü içerisine entegre etmek. Bu tarz çalışmaya açık olmayan yapılarda ekip çalışması bir temenniden öteye geçmiyor. Şirketin işleyişi, yönetiminin insan kaynakları politikaları, yönetim tarzı ekibin başarısında kilit rol oynuyor.

Bir kadroyu ekip yapan nitelikler

Bir şirkette ekip anlayışı ve felsefesinin gelişebilmesi için ekip üyelerinin belirli yetenek ve becerilere sahip olmaları gerekir. Bu becerilerin en önemlileri şöyle:

Sorumluluk üstlenme

Sorumluluk üstlenme, ekip üyesinin bir şeyleri yapma veya yapmama konusunda veya bir şeyleri aynı şekilde sürdürme konusunda taahhütte bulunmasıdır. Taahhütte bulunma davranış değiştirmeyi, yeni davranışlar kazanmayı bir işi üstlenmeyi, performans göstermeyi gerektirir.

Rakamlarla konuşma

Ekip üyelerinin görevleriyle, müşterilerle, grubun performansıyla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirirken rakamlarla konuşmasını sağlayacak araştırmacı bir kişilik yapısına sahip olmasını sağlar. Görüşler ölçüme, bilgi ve veriye dayalı olmalıdır.

İletişim yeteneği

Ekip üyeleri, grubun daha aktif bir üyesi olarak sürekli olarak bilgi veren bilgi araştıran birlikte değerlendirme yapan, karar verme sürecinde görüş ve düşüncelerini dile getiren bir kişi olmalıdır.

Güven geliştirme

Ekip üyelerinin geliştirmeleri gereken bir diğer yetenek birbirlerine güvenmeyi öğrenmektir. Güven geliştirme açık olmayı, sadakati, istikrarlılığı, dürüstlüğü ve becerikliliği içerir. Güven geliştirmede etik değerler kadar fiziksel ve zihinsel yetenekler de önemlidir ve bu ikisi birbirini bütünler.

Ekip içinde yöneticinin rolü ne olmalıdır?

· Kendilerini ekibin bir parçası olarak görmeli.
· Yeri geldiğinde kendini kenara çekmeyi bilmeli.
· öğreten, yardımcı olan, çabalayan, destek veren kişi olmalı.
· Anlaşmazlıkları ve karşıt görüşleri iyi yönetmeli.

İyi bir ekip üyesi nasıl olunur?

· Davranışlarının tümü görevin yerine getirilmesi amacına göre düzenleyen ekip üyeleri, girişken ve iş bitirici, bilgi araştıran, bulan ve çıkaran, çalışma arkadaşlarına cesaret verme ve onları teşvik eden, üyeler arasındaki farklılıkları uyumlaştırma ve onları uzlaştırmayı deneyen, davranış standartlarını ve kurallarını belirleyen karakteristik özellikler taşır.

· İşbirliği yapma, üyeleri dinleme ve onlara önem verme, katılmaya teşvik etme, üyelerin kendilerini ifade etmelerini sağlama ise diğer özellikler arasında sayılabilir. Burada önemli olan ekip yöneticisinin kimin hangi rolü üstlendiğini ve bunu tam olarak yerine getirip getirmediğini görmesi.

· Diğer yandan bazı ekip üyeleri de 'koruyucu' olarak tanımlanan davranış özellikleri taşır. Ana hedefi ekip içindeki ilişkileri geliştirmek olan bu kişiler, görevden çok ilişkilere ve grup moraline önem verme eğilimi taşır. Ekibin başarıya ulaşmasında önemli olmasına karşın temel halini aldığında bu bağlılığın performans üzerinde olumsuz etki yarattığı biliniyor.

Kötü ekip üyesinin tipik davranışları

-Saldırganlık,
-İşbirliği yapmaktan kaçınmak,
-Toplantılara mazeretsiz ve habersiz katılmamak,
-Grubu, kişilerin itiraf etme yeri olarak kullanmaya çalışmak,
-İlgisiz konular hakkında çok fazla konuşmak,
-Dikkati çekmek veya tanınmak için rekabet etmek,
-Diğer üyeleri hareket ve tavırlarıyla küçümsemek,
-Kinayeli sözlerle üyelerin kişiliğine saldırmak,
-Saygı ölçüsünü aşan sözcükleri kullanmak.

Başarılı bir ekip kurmak için

· Hedef birliği sağlanmalı.
· İletişim altyapısı kurulmalı.
· Performans göstergeleri belirlenmeli ve ekibe açıklanmalı.
· Ara hedeflere ulaşıldığında ekip olarak kutlama fırsatları yaratılmalı.
· Ortak eğitim sürecine önem verilmeli.
· Ekiplere verilen yetkiler zaman içerisinde, ekip performansı iyileştikçe artırılmalı.
· Kurumsal teşvik sistemleri de ekip performansını artırıcı şekilde yapılandırılmalı.
· Ekip yeni elemanlarla zenginleştirilmeli.