''En çok konut alan Araplar değil Avrupalılar''

''En çok konut alan Araplar değil Avrupalılar''

İGED Başkanı Hüseyin Ataol, Türkiye'deki konut satışlarını değerlendirdi.

Yabancıya konut satışında Antalya başı çekiyor, Antalya'yı İstanbul ve Aydın takip ediyor. Çevre ve şehircilik Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılının Ocak ayında İstanbul'da 243 adet, Şubat ayında ise 301 adet olmak üzere toplam 544 adet yabancıya konut satışı gerçekleşti. 2013 yılının tamamında ise İstanbul'da 2 bin 447 konut yabancı yatırımcılar tarafından satın alındı. Ayrıca geçen yıl Antalya, İstanbul,Aydın, Muğla, Mersin, Bursa, Yalova, İzmir, Ankara ve Sakarya olmak üzere 10 şehirde 12 bin 181 konutun yabancıya satışı gerçekleşti.

2014 yılının Ocak ayında 17 bin 489 adet, Şubat ayında ise 17 bin 121 adet olmak üzere 2 ayda 34 bin 610 konut satışının gerçekleştirildiği İstanbul'da yabancı yatırımcılar tarafından da ilgi görüyor.

En çok hangi ülke vatandaşları Türkiye’den konut alıyor?

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol bu konuda şunları söyledi: “Gayrimenkul alımında Almanya, Rusya, İngiltere, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç ve Kuveyt gibi ülkelerin vatandaşları öne çıktı. Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, İzlanda, Liberya, Lüksemburg, Norfolk Adaları, Singapur, Sudan, Tanzanya ve Tunuslu vatandaşların son on bir aylık dönemde sadece bir taşınmaz satın alması dikkat çekti.” Dedi.

Araplar sanılanın aksine konut alımında düşük bir oranı oluşturuyor!

Suudi Arabistanlılar, Kuveytliler,Iraklılar, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları, Ürdünlüler  gözükmektedir. Gerçekleşen satışların yüzdelik dilim içinde payı  % 10-20  seviyerindedir.

İged Başkanı Hüseyin Ataol: “Oturma izninin 1 yıla çıkması sektöre 10 milyar dolar sıcak para girişi sağlayacak!”

Şu anda mülk alan yabancılara 3 ay olarak uygulanan oturma izni, bundan sonra 1 yıl olacak. Bu yasayla yabancılara mülk satışının yıllık 10 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Oturma izninin faydaları!

Oturma izninin 3 aydan 1 yıla çıkarılması, yabancıya gayrimenkul satmak isteyenlerin elini güçlendirdi.

Sürenin uzaması, yabancıların satın aldıkları taşınmazlarda daha uzun süre kalmasını sağlayacak.

Böylece, Türkiye’den mülk almak yabancılar için daha cazip hale gelecek.

Yabancıların talebindeki beklenen artış ikamet izninin artması ile sağlanabilecek.

Yabancılar neden Güney ve Ege sahillerini tercih ediyor?

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol  bireysel yatırımcılar nezdinde yıllardır Güney bölgesindeki ikincil konut yatırımı ile ilgili yabancıların ilgisinin devam ettiğine işaret ederek, temiz hava, güzel iklim, ucuz ülke ve etkili doğa güzellikleri ile yabancıların bu anlamdaki güney bölgelerine etkisinin devam ettiğini vurguladı.

Markalı konut projeleri ve Mütekabiliyet yasası ile birlikte artık İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde projelerden daire alan bireysel yatırıma sayısında da bir artışdan bahsedilebileceğini anlatan İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol, şunları ifade etti: Geçtiğimiz 2 yıllık dönemde İstanbul'daki markalı konut projelerinde yabancılara yapılan satışın yaklaşık projelerin yüzde 10'una tekabül ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu şekildeki bireysel alımlarda daha çok yabancıların belli bir dönem ikamet edip diğer zamanlarda uzun dönemli kiralama yaparak aynı zamanda gelir elde edebilecekleri konut alımlarını tercih ettiklerini görüyoruz.