Ebola virüsü hakkında öğrenmeniz gerekenler

Ebola virüsü hakkında öğrenmeniz gerekenler

Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, ebola virüsü hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Son günlerde en çok konuşulan hastalıklardan biri olan Ebola, daha önceki yıllarda yaşanan salgınlara kıyasla bu kez daha fazla kişinin enfekte olmasına sebep olmaktadır. Batı Afrika\'da dikkat çeken ebola, viral kanamalı hastalıklar grubunun bir üyesidir. Doğal rezervuar olan meyve yarasalarından primatlara geçişi (maymun, şempanze, goril) ve ardından insanlara bulaşması yolu ile yayıldığı ispatlanan virüs, kuluçka döneminden ziyade klinik belirtiler ortaya çıktığı zaman bulaşır. YDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer\'in yaptığı açıklamaya göre virüs, aniden başlayan ateşin yanı sıra bulantı, kusma, baş, kas, eklem ağrıları ile kendini gösterir. Ölümle sonuçlanabilen bu hastalık için ne yazık ki hazırlanmış bir aşı bulunmasa da araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. 

Batı Afrika\'da dikkat çeken, 1976 yılından bu yana küçük çaplı salgınlar olarak devam eden Ebola virüsü, günümüzde Siera Leone, Gine, Liberya ve Nijerya\'da hala etkinliğini sürdürüyor... Ebola virüsünün viral kanamalı hastalıklar grubunun bir üyesidir. Önceki salgınlara kıyasla bu salgının daha fazla kişinin enfekte olmasına sebep oluyor.

Meyve yarasalarından primatlara geçişi (maymun, şempanze, goril) ve ardından insanlara bulaşması ile yayılan ve doğal rezervuar olan Ebola virüsü; kuluçka döneminde bulaşma özelliği olmayan ancak klinik belirtiler ortaya çıktığı zaman bulaşıcılık özelliğine sahip olan bir hastalık olarak biliniyor ve yakın temas sonucu sağlıklı bir kişiye bulaşabiliyor.

Her türlü vücut sıvıları ile bulaşan Ebola virüsü, klinik şikayetler olan ateş, bulantı, kusma, baş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen günlerinde ise solunum sıkıntısı gibi akciğer problemleri ve diğer organ yetmezlikleri (karaciğer, böbrek) görülmeye başlar. Hastalığın son döneminde de kanamalar ortaya çıkar ve hasta hayatını kaybedebilir. Günümüzde hastalığı karşı hazırlanmış bir aşı bulunmamakla beraber bu konuda çok sayıda araştırma devam etmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneylerde  bu hastalık için hazırlanmış olan bir ilaç etkili bulunsa da insan için kullanımı henüz FDA tarafından onaylanmamıştır.