E-ticaret projeleri neden başarısız oluyor?

E-ticaret projeleri neden başarısız oluyor?

Uzmanlara göre e-ticaret, sanılan aksine ez az geleneksel ticaret kadar emek istiyor.

Kurulan her 100 e-ticaret sitesinden 90’ının uzun ömürlü olmadığını belirten uzmanlar e-ticaret yatırımlarındaki hatalara dikkat çekti.

E-ticaretin de başarılı olması için geleneksel ticaret gibi pek çok ayağa sahip olması gerektiğinin altını çizen uzmanlar en çok planlama, finansal yönetim, müşteri ilişkileri ve ürün geliştirme konularında problemlerin yaşandığını belirtti.

Markafoni.com Kurucu Ortağı Tolga Tatari’ye göre e-ticaret sitelerindeki başarısızlığın temel nedenlerinden biri girişimcilerdeki deneyim eksikliği. E-ticaret sitelerinin daha çok girişimciler tarafından hayata geçirildiğini belirten Tatari, genç girişimcilerin ilk projelerinde başarısızlıklar yaşayabildiğini söyledi. Türkiye’de girişimcilerin yeterli donanımda yetiştirilmediğinin altını çizen Yemeksepeti.com Kurucu Ortağı Melih Ödemiş ise ticaret yapabilmek için az sayılmayacak miktarda bilgi, beceri ve kaynak gereksinime ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ofiseteslim.com Kurucusu Semih Kına ise e-ticaretin, sanılan aksine ez az geleneksel ticaret kadar emek istediğini vurguladı. Bir e-ticaret yatırımına start vermeden önce detaylı iş planının hazırlanması gerektiğinin altını çizen Semih Kına, e-ticaretin bir web sitesi açmanın çok ötesinde gerçek anlamda bir ticaret yapmak olduğunu söyledi ve güçlü bir web sitesinde olması gereken kuralları şöyle tanımladı ;

- Grafik arayüz tasarımı özgün , müşteri için kullanıcı dostu , içeriği güçlü ve firmanın kurumsal kimliğine uygun olmalıdır.

- Yazılım alt yapısı ile site kolay güncellenebilmeli ve yönetilebilmeli , piyasa koşulları çok iyi takip edilmeli , promosyon ,kampanya ve indirimler güncel ve ilgi çekici olmalıdır.

- Web sitesi , arama motorlarında üst sıralarda çıkacak şekilde optimize edilmelidir.

- Firma, Sosyal medyayı ve reklam araçlarını kullanarak kendini anlatmalı , vizyonunu, projelerini , güncel aktivasyonlarını duyurmalıdır.

Bununla beraber ,finansal yönetim, müşteri ilişkileri ve ürün geliştirme süreçleri konusunda yeterli çalışmalarda bulunmayan e-ticaret sitelerinin zamanla içinden çıkılamaz problemler yaşadığını belirtti.

Şirketlerin ofis ihtiyaçlarının karşılandığı bir e-ticaret sitesi olarak ofiseteslim.com için 2 yıllık bir yatırım sürecinden sonra yayına geçtiklerini belirten Semih Kına, e-ticaret sitelerinin yayın öncesi planlama aşamaların hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.