Doğum sonrası depresyon babaları da vuruyor!

Doğum sonrası depresyon babaları da vuruyor!
Güncelleme:

Doğum sonrası depresyon yalnızca anneleri değil, babaları da etkiliyor.

Depresyon, doğum sonrası depresyon da dahil olmak üzere cinsiyet ayırt etmez . Erkekler de bu durum ile mücadele ederler ve erkeklerin acılarını nasıl çektiklerini ve tedaviye nasıl tepki verdiklerini anlamak için bu konu üzerinde daha ciddi bir şekilde durulması gerekiyor.

Erkekler, depresyonu kadınlardan farklı bir şekilde tecrübe ediyorlar. Ve şunu biliyoruz ki erkekler, depresyonlarını saklamaya ya da içlerine kapanmaya daha meyilliler. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, erkeklerde depresyon semptomları çocuğun ilk yılı boyunca aşama aşama ortaya çıkıyor.

Depresyonun klasik semptomları gayet iyi bilinir: Bunalımlı ruh hali, önemli derecede kilo artışı ya da kaybı, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk ya da çok fazla uyumak, değersizlik hissi, karar vermede güçlük çekme, intihar ya da ölüm düşünceleri... Klinik olarak depresyon teşhisi konulabilmesi için hastada bu semptomlardan beşinin ya da daha fazlasının iki haftalık bir süreç boyunca sabit olarak görülmesi gerekiyor. Depresyon, kötü bir gün geçirmek değildir; depresyon, felç eder, korkutur ve kişinin günlük işlerini yapabilme becerisini sekteye uğratır.

Depresyona girdiğinizde tüm bakış açınız kaybolur

Kendi kendinize depresyon teşhisi koymanız güçtür: Yeni bir bebek sahibi olduysanız eğer, ruh halindeki ve davranışlardaki değişimlere dikkat etmek çok önemlidir. Depresyon ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Bu semptomlara ek olarak, işte size kendinizde ya da partnerinizde aramanız gereken belirli davranış türleri:

Cinsel ilişkiden uzak duruyorsunuz: Doğumdan sonraki ilk günlerde, seks pek söz konusu olmaz; ancak dördüncü üç aydan sonra, yani doktorlardan cinsel ilişkiye devam izni geldiğinde, kendinizi cinsel açıdan önemli ölçüde isteksiz buluyor, partnerinize direniyor ve sonuç olarak kendinizi izole olmuş hissediyorsanız, bu bir depresyon belirtisi olabilir.

Kendinizi düzenli olarak alkol alırken buluyorsunuz: Artık akşam yemeğinde birkaç bira ya da yatmadan önce viski içen biri olduysanız, depresyonda olabilirsiniz. Yeni baba olmuş bir kişi olarak, bu davranış büyük bir sorun göstergesidir.

Sürekli çalışıyorsunuz: Bir anda, geç saatlere kadar ofiste mi kalıyorsunuz? Bu, yeni bir baba için belirgin bir semptomdur. Yeni baba olmuş erkeklerin çoğu, bebekleri ile aralarında bir bağ oluşmasını isterler. Objektif bir sebep olmaksızın gönüllü olarak fazla mesai yapmaya başladıysanız, kendinize "Neden?" diye sorun. Ayrıca bir anda ve görünür bir sebep olmaksızın işkolik olan bir erkekle ilişki içerisindeyseniz, dikkatli olun. Depresyonda olabilir.

Evde yeni bir bebek varken asabiyet normaldir: Yeni bebek sahibi olmuş çiftler genellikle yeterince uyuyamıyor ve bebeklerinin gelişimi konusunda endişeleniyorlar. Asabiyetiniz, daimi ve bunaltıcı bir öfkeye dönüşürse eğer, bu bir uyarı işareti olabilir. Yorgun olduğunuzda, huysuzlanmanız normaldir; ancak sürekli olarak gergin bir durumda olmak sağlıklı değildir.

Şiddet, tehlike işaretidir: Öfkeden çılgına dönüp insanlara vuruyor, şiddetle sonuçlanacak kavgalar çıkartıyor, duvarları yumrukluyor ya da kontrolden çıkıp öfkenizi fiziksel herhangi bir yolla gösteriyorsanız, yardım alın. Depresyonda olabilirsiniz; ancak bir ilişkide şiddet asla kabul edilemez.

HT Hayat