Doğru oyuncak seçiminde 8 önemli nokta

Doğru oyuncak seçiminde 8 önemli nokta
Güncelleme:

Oyuncak alırken çocuğunuzun gelişimine uygun olup olmadığına dikkat ediyor musunuz?

Çocukların yaratıcılığını artırarak, ruhsal ve bedensel gelişimine katkıda bulunan oyuncakların seçiminde en önemli nokta; oyuncakların çocuğun yaşına, becerisine, ilgisine ve içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun olması. Kliksa.com; anne babaların, çocuklarının eğlence ihtiyaçlarının yanı sıra zihinsel ve duygusal gelişimine de katkıda bulunan oyuncak seçiminde göz önünde bulundurmaları gereken noktaları açıkladı...

Oyuncak seçiminde nelere dikkat edilmeli?

1. Seçilen oyuncak, çocuğun sağlıklı gelişimine katkı sağlaması için, mutlaka çocuğun yaşına, becerisine, ilgisine ve içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun olmalıdır.

2. Yaş ve beceri düzeyinin altındaki oyuncaklar oyun keyfi vermez, çocuğun ilgi alanında çok kısa süre kalabilir. Oyuncak çocuğun yaşı ve beceri düzeyinin üstündeyse, başarısızlık duygusu yaratabilir ve bu durum çocukta daha gelişimsel vahim etkilere neden olabilir.

3. Oyuncak, çocuğun kas kuvvetiyle orantılı, bedenine uygun büyüklükte ve ağırlıkta olmalıdır.

4. Oyuncak, çocuğun gelişimi için işlevsel olmalı, fazla yapılanmış olmamalı ve yaratıcılığı sınırlamamalıdır. Örneğin boş kasalı bir kamyon, bir süt kamyonuna göre çok daha işlevseldir. Çünkü çocuk, kamyonun boş kasasına dilediğini yerleştirerek, dilediği şeyi taşıyabilir.

5. Çocuklara tek başına oynayacağı oyuncakların yanı sıra grup halinde oynayabilecekleri oyuncaklar da alınmalıdır.

6. Oyuncak, çocuğun sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde, yıkanabilir, dayanıklı, köşeleri yuvarlak ve sağlam olmalıdır.

7. Oyuncak, çocukların, yapısal özelliğini ve kullanılışını kolayca kavrayabileceği ve çalıştırabileceği seviyede olmalıdır.

8. Oyuncak alırken cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Erkek çocuk kız oyuncağı, kız çocuk erkek oyuncağıyla oynamak isterse, buna izin verilmelidir. Becerilerini geliştirecekse, örneğin erkek çocuğun bebekle, kız çocuğun kamyonla oynamasında hiçbir sakınca yoktur.

Bebekler ve çocuklar için hangi dönemde hangi oyuncaklar alınabilir?

0-6 ay: Yumuşak müzikler çalan, hafif ışık veren oyuncaklar; hareketli oyuncaklar…

4. aydan itibaren: Dişlerini rahatça kaşıyabileceği plastik, yumuşak oyuncaklar, çıngırak, tüysüz yumuşak oyuncaklar, banyo oyuncakları…

6-12 ay: Çeşitli boyda renkli bloklar, tahta oyuncaklar, müzikli kitaplar, emekleme oyuncakları…

1-2 yaş: Renkli boya kalemleri, kağıt; parmak kuklaları, küçük hayvan figürleri, tekrar eden sözlerden oluşan ritmik müzik kasetleri, su havuzu / oyuncakları, oyuncak bebek, araba, bol resimli basit hikâye kitapları…

24 aydan itibaren: Kukla, oyuncak telefon, büyük oyuncak ev, kazıcı, taşıyıcı oyuncaklar, su, kil, kum, oyun hamuru, kova, kazma, kürek, marangoz aletleri, oyuncak kamyon, tren, çekiç ve tahta çiviler, büyük tüylü oyuncaklar, tahta inşaat blokları, 4-6 parçalı puzzle, mutfak donanımı, içinden geçilen tünel, basit zekâ oyunları…

36 aydan itibaren: Parmak boyası, bisiklet, pedallı araba, yıkama-ütüleme oyuncakları, ev malzemesi taklitleri, balık-olta oyunları, basit eşleştirme oyunları, boya kalemleri, basit domino, büyük boy Legolar, bol resimli ayrıntısız hikâye kitapları…

48 aydan itibaren: Ayrıntılı eşleştirme oyunları, 6-8 parçalı puzzle, orta boy Legolar, kuklalar ve sahne, hafıza oyunları, basit sayı kavramlı oyunlar, küçük bahçe gereçleri…

60 aydan itibaren: Takılıp sökülebilir oyuncaklar, meslek gruplarına ait malzemeler, 8-12 parçalı puzzle, zekâ oyunları, fazla bakım istemeyen ev bitkileri, mıknatıs, büyüteç, ailece oynanabilen oyunlar…

6 yaştan itibaren: Çeşitli evcilik malzemeleri, kesme-yapıştırma, boyama malzemeleri, kitaplar, kalem-kâğıt faaliyetleri, yapı ve montaj oyunları...