​Doğru ilk yardım ile siz de hayat kurtarın

​Doğru ilk yardım ile siz de hayat kurtarın

Kazaların sebep olduğu ölümlerin yarısından fazlası ilk yarım saatte gerçekleşiyor.

Uzmanlar, bu sürede yapılacak doğru ve etkili ilk yardım uygulamalarının ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sini önlediğini belirterek ilk yardımın önemine dikkat çekiyor: “Herkes ilk yardım eğitimi almalıdır”

Trafik sorunlarını çözümlemek ve trafik kazalarını önlemek amacıyla her yıl Mayıs’ın ilk haftası Trafik ve İlkyardım Haftası olarak anılıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Remziye Keskin, trafik kazalarında ilk yardımın hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Yaşadığımız sürece, bulunduğumuz her ortamda kazalar ve hastalıkların akut komplikasyonlarıyla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Dolayısıyla her yıl ev, iş ya da trafik kazaları, doğal afetler ve hastalıklar nedeni ile çok sayıda insan sakatlanmakta ya da yaşamını yitirmektedir.

Kazaların sebep olduğu ölümlerin yarısından fazlası ilk yarım saatte gerçekleştiğinden bu sürede yapılacak doğru ve etkili ilk yardım uygulamaları, ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sini önlemektedir.

İlkyardımcının görevlerini içeren Yaşam Kurtarma Zinciri’nin ilk iki halkasından birincisini oluşturan 112 Ambulans Servisi’ni aramak ve hasta/yaralılar hakkındaki mevcut tıbbi bilgileri hızlı-kısa-öz biçimde aktarmak bile hayat kurtarmada büyük bir adımdır.

Yine ilk yardım uygulamalarından biri olan “Temel Yaşam Desteği”, hayatını kaybetmiş kişilerin dolaşım ve solunum sistemi yerine geçebilme şansını tanımaktadır.

Leyditurk.com