Diş hassasiyetine önem verin

Diş hassasiyetine önem verin

Asitli ve soğuk içecekler dişlerinizde sızıya mı neden oluyor? Diş hassasiyeti yaşıyor olabilirsiniz.

Diş hassasiyeti yaz mevsiminde diş hekimine en sık başvurma nedenlerinden biridir diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, diş hassasiyetinin birçok sebebinin bulunabileceğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr Burcu Karaduman, “Diş hassasiyeti genellikle, diş eti hastalıkları veya diş eti çekilmesi nedeniyle diş köküne yakın olan bölgelerde oluşur. Diş eti çekildiği zaman açığa çıkan kök yüzeyinde dişimizin koruyucu tabakası olan mine bulunmaz, dolayısıyla dişler soğuk uyaranlara karşı hassas hale gelir. Yanlış ve sert şekilde dişleri fırçalamak veya aşındırıcı diş macunları kullanmak diş minesine zarar vererek alttaki hassas dokunun yani dentinin açığa çıkmasına neden olabilir. Benzer şekilde asitli yiyeceklerin ve içeceklerin aşırı tüketilmesi de diş yüzeyinde erimeye neden olarak, dentin tabakasını ortaya çıkartabilir. Diş hekiminiz muayene ile hassasiyetin sebebini belirleyerek, dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu yapabilir ayrıca diş eti hastalığını tedavi edebilmek için diş eti çekilmenizi kapatmaya yönelik cerrahi müdahaleler önerebilir.” dedi

Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, hatalı dolgular, diş çürükleri, dişlerde aşınmalar ve çatlakların da hassasiyete neden olabileceğini, böyle durumlarda diş hekiminin en uygun tedaviyi belirleyeceğini sözlerine eklerken, bazı durumlarda hassasiyet giderici özel vernikler, hassasiyet giderici diş macunu veya gargara kullanımının da gerekli olabileceğini ifade etti.

“Eğer dişlerinizde hassasiyet varsa, diş fırçalamak kâbusa dönüşebilir. Ancak dişleriniz ağrıdığı için daha az fırçalamanız halinde, daha fazla dişeti hastalığı ve diş çürüğü oluşma riski artacaktır” diyen Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, dişlerinizde hassasiyet belirtisi oluştuğu anda, uzman bir diş hekimine görünmenin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Leyditurk.com