Daha sağlıklı yemek yapmanın yolları

Daha sağlıklı yemek yapmanın yolları
Güncelleme:

Türk mutfağının lezzetlerinden vazgeçmeden yine de sağlıklı yemekler hazırlayabilmek mümkün...

Türk mutfağı çoğumuz için vazgeçilmez lezzetlerin ortak adı. Ah bir de bol tereyağlı, bol kalorili olmasa… Ama üzülmeyin, Türk mutfağından vazgeçmeden sağlıklı, düşük kalorili, besin değeri yüksek besinlerle beslenmek mümkün. Yani lezzetle sağlık düşünülenin aksine bir arada olabilir. Bunun için 11 önerimiz var:

1. Yeni pişirme yöntemleri araştırın

Sote yapmak ya da kızartmak tek seçeneğiniz olmamalı. Brüksel lahanası, havuç ve hatta karnabaharı kebap yaparsanız yiyeceklere hoş bir tatlılık gelir. Bunların yanında buharda veya az suyla ağır ateşte pişirmek de hızlı ve sağlıklı bir seçenektir.

2. Yumurtayı azaltın 

Kalp damar hastalığı olan bireyler veya yüksek kolesterol hastaları tariflerinizde yumurta yerine ezilmiş muz kullanabilirsiniz. Her tarifinizden yumurtayı çıkarmak istemeyebilirsiniz. Fakat tarifinize yarım ezilmiş muz eklerseniz daha az yumurta kullanabilirsiniz. Muzu kabartma tozuyla birlikte karışıma ilave edebilirsiniz.

3. Aşırı salçalı veya bol katı yağların kullanıldığı soslar yerine balzamik deneyin

Balzamiği etleri marine etmede kullanabilirsiniz ya da salata soslarının vazgeçilmezi haline getirebilirsiniz. Böylece kalori durumunuzu daha kontrol edilebilir hale getirir ve daha sağlıklı lezzetler elde etmiş olursunuz.

4. Kızartmak yerine fırında pişirin

Patates, tavuk, et, balık gibi yiyecekleri kızartmak yerine fırında veya güveçte pişirebilirsiniz. Böylece hem hafif hem de lezzetli olur. Hem sağlıklı yağların okside olmasını engeller hem de kanserojen özelliklerin oluşmasına set çekmiş olursunuz.

5. Tuzu azaltın

Tariflerinizde yemeğe eklediğiniz tuzun yerine biber, baharat, limon suyu, sirke gibi alternatif çeşniler kullanabilirsiniz. Ayrıca yemeğinizin tadına baktıktan sonra tuz eklemeniz günlük alınması önerilen sodyum miktarını aşmanızı engellemeye yardımcı olacaktır.

6. Lifi artırın

Sizi daha fazla tok tutmaya yardımcı olan lif oranını artırmak için pirincin, hamur işinin ve ekmeğin kahverengi olanlarını tercih edin. Beyaz un yerine tariflerinizde kepekli unla, çavdar, tahıllı veya tam buğday ununu karıştırın.

7. Mönülerinize en az iki salata seçeneğini ekleyin ve mönünüzün her bir bölümünde en az bir tane vejetaryen seçeneği sunun

Böylece yanlış pişirme yöntemlerinin yol açabileceği vitamin ve mineral kayıplarını minimalize etmiş olursunuz.

8. Yemeklerinizde yağsız et kullanmaya özen gösterin

Etlerde bulunan yağlar doymuş yağ olarak sınıflandırılır ve kolesterol içeriği oldukça yüksektir. Doymuş yağlar kalp damar sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek sizlerin erken by-pass adayı olmanıza neden olabilir.

9. Sosları ayrı olarak servis yapmayı deneyin

Bu sayede sosların aşırı yağ içeren içeriklerinden ölçülü tüketmiş olursunuz.

10. Şekeri çıkartın

Vücudunuzda yağ depolanmasını hızlandıran; kan şekerinizin hızlı yükselmesini engellemek için, tariflerinizde şeker yerine organik bal veya agave şurubu tercih edin. Şeker ile oluşturulan şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketmeyi tercih edin.

11. Yağsız ürünler tercih edin

Gün içerisinde aldığınız kaloriyi ve yağ miktarını azaltmak için, tariflerinizde kullandığınız süt, yoğurt gibi ürünlerde light ürünler kullanmayı tercih edin.