Çocuklarınızı yanlış yönlendirmeyin!

Çocuklarınızı yanlış yönlendirmeyin!
Güncelleme:

Uzmanlar ebeveynlerin sıkça yaptığı hatalara karşı uyarıyor.

Uyanık olunan zamanın yarısından fazlası iş yerinde geçiyor. Trafik koşulları ve ertesi güne hazırlıklar da eklendiğinde işe ayrılan süre tüm günün neredeyse yüzde 70’i… Yıllar boyu bu tempoyu sürdürebilmek için ilgi duyulan bir mesleği seçmek şart. ERA Kolejleri PDR biriminden Beray Yılmaz, meslek seçimi için çocukluk döneminin önemine işaret ederken, ebeveynlerin sıkça yaptığı hatalara karşı uyarıyor.

İş hayatında mutlu olabilmenin koşullarından biri kişiliğe uygun meslek seçimi… Araştırmalara göre, çocukların meslek seçiminde en önemli faktörlerin başında kendi ailesi geliyor. Aile bireylerinin meslekleri ve tavsiyeleri, çocuğun iş yaşamı hakkındaki fikirlerinin oluşmasını sağlıyor. Aynı şekilde okul da meslek seçimini etkileyen bir niteliğe sahip…

Çocuklar, okul öncesinde 4-5 yaşlarından başlayarak 10 yaşına kadar fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden hızla gelişirler. Bu yıllarda, çocuğa verilen eğitimin genel amacı matematik, okuma yazma gibi temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Eğitimin bu döneminde mesleklere hazırlama gibi bir amaç yoktur ancak büyünce bir meslek sahibi olacağı fikri çocukta oluşur. Bu yıllarda bir hikâye ya da film kahramanı ile özdeşim kurarak meslek seçimi yapmak; oyunlarda istediği mesleği canlandırmak gibi davranışlar sergilenir.

Yönlendirici Olmaktan Kaçının

Mesleklere hazırlık sürecinin sağlıklı işleyebilmesi ebeveynlere düşen, çocuğun kendi yeteneklerini keşfetmelerine imkân tanımak ve farklı iş kolları hakkında bilgi sahibi olmalarına rehberlik etmektir. Anne babaların, çocukları için en iyiyi isterken fazla yönlendirici olmaları sıkça rastlanan bir hata olduğundan bundan kaçınmak gerekir.

Çocukları Yönlendirirken Rastlanan 3 Yanlış ve 1 Doğru

“Biz Yaşayamadık O Yaşasın…” Bazı ebeveynler, kendi gerçekleştiremediklerini çocuklarının gerçekleştirmesini isterler. Unutmayın ki çocuklarımız dünyaya bizim hayallerimizi gerçekleştirmek için gelmediler.

“Ayşe Teyze’nin Çocuğu…” Her çocuk dünyaya kendi bireysel fark ve zenginlikleri ile gelir. Çocuklarınızın olumlu yönlerini görmeye ve dile getirmeye çalışın. Kaldı ki, biz onları başkaları ile kıyasladığımız için onlar daha başarılı olmayacaklar.

“Bu Zamanda En İyi Meslek…” Çocuğunuzu kendi uygun bulduğunuz mesleklere yönlendirmeye çalışıyor olabilirsiniz. Unutmayın sadece anne babasını mutlu etmek için meslek seçenler yaşam boyu bunun pişmanlığını duyuyorlar.

Gerçekten Değerli Olanlar… Sadece çok para kazanmak, yüzlerce kişiyi yönetmek ya da ünlü olmak kişiyi mutlu edemez. Çocuğunuzun hayalini kurduğu mesleği, sadece para ve güç açısından değerlendirmeyin. En iyi iş, çocuğunuzun kişisel ilgi ve yeteneklerine en çok hitap eden ve ona gelişim fırsatı sunan meslektir ki bunu da en iyi o hissedebilir. Ebeveynlerin bu noktada en büyük görevi, bu ilgi ve yetenekleri en iyi şekilde ortaya çıkartacak kurum ve yapıları seçmek olabilir.

Leyditurk.com