Çocukların sağlıklı ayak gelişimi için tavsiyeler

Çocukların sağlıklı ayak gelişimi için tavsiyeler
Güncelleme:

Ayak-Ayakkabı Uyum Uzmanı Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, ebeveynlere önerilerde bulunuyor.

Türkiye’nin ilk ve tek “Ayak-Ayakkabı Uyum Uzmanı” Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu doğru ayakkabı seçiminin çocuğun ayak sağlığı ve ayaklarının anatomik gelişimi için büyük önem taşıdığını belirtiyor. Türkiye’de ayak sağlığı bilincini oluşturmak isteyen Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu, çocukların doğal ayak gelişiminde sorun yaşamamaları için bebeklik yıllarından itibaren ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor;

Bebeklerin ayak gelişim sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Henüz emeklemeye başlamamış bebeklerin ayak yapıları oldukça hassastır. Bebeklerin hassas ayakları için en sağlıklısı, yalın ayak yani ayakkabısız yürütmektir. Bebeklerin sadece çorap ya da doğal ürünlerden üretilmiş yumuşak patikler ile yürümesi gerekir. Ayakkabı sadece dış ortamda ayakları korumak için giydirilmelidir.

Bebek emeklemeye başladığında ise etraftan gelebilecek darbelere karşı ayağı korumak gerekir. Bu evrede bebeğin ayak şeklinin bozulmaması için doğru ayakkabı seçimi son derece önemli. Bebeklerin ayak yapısı yetişkinlerden çok farklıdır. Ayağın parmaklara doğru olan kısmı daha geniş, topuk kısmı ise daha dardır. Ayak parmaklarının rahat hareket etmesini engelleyen çoraplar, patikler ve sandaletler bebeğin ayak şeklinin bozulmasına neden olabilir. Kaba ve ağır ayakkabılar ise çocuğun erken ve güzel yürümesini engelleyecektir.

Çocuğunuz tüm gün kendi başına yürümeye başladığı zaman ilk adım ayakkabısı kullanma zamanı gelmiş demektir. İlk adım ayakkabısı yumuşacık ve ayağı koruyan özellikte olmalıdır. Adım atarken görülen hafif içe basmalar, henüz ayak kavisi belirgin olmadığı için normal karşılanmalıdır.

Yapılan yanlış ayakkabı seçimleri ayaklarda deformasyon ve tedavisi zor sağlık sorunlarına neden olabilir. Yanlış ayakkabı seçimi çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme denge refleksinin doğal gelişimini engeller.

Sağlıklı ayakkabı seçimi yapmak için öneriler

-Ayakkabı almadan önce çocuğunuzun ayağını ölçtürün. Sadece boyu değil, ayağın genişliği de çok önemlidir. Farklı genişlikler arasından en uygun olanı seçilmelidir.

-Ayak gelişiminin doğal olması için tabanın sertliğinin yaşına uygun olmasına dikkat ediniz. Çocuklara, özellikle ufak çocuklara, çok sert ve ağır ayakkabılar giydirmemelisiniz. Ayak sağlığı için seçilen ayakkabının hava geçirgen malzemelerden olması ve  esnek tabanlı olmasına özen göstermek gerekir.

-Çocuklarınıza alacağınız ayakkabılar ayaklarının doğal şekline uygun olmalıdır. İçi dışı deri ürünler tercih etmelisiniz. Ayak nefes almalı, terleme yapmamalıdır. Özellikle spor ayakkabı alırken dikkat edilmelidir.

-Hafif, esnek, yumuşak deriden yapılmış, kaydırmayan, bileği destekleyen ve rahatça giyilebilen ve ayarlanabilen ürünler tercih edilmelidir.

-Ayakkabı ayağa ve ayağın hareketliliğine destek verecek esneklik ve yumuşaklıkta olmalıdır

-Ayakkabı asla yüksek ve sert tabanlı olmamalıdır. Bu tip ayakkabılar çocuklarda düşme ve sendelemelere neden olur.

-Ayakkabı hafif,  rahat ve esnek olmalı ve ayağın topuk kısmını ve ayağın iç kısmının kavisini destekleyici özelliği sahip olmasına dikkat edilmelidir.

-Büyüme ve gelişmeyi engellememek için ayakkabı numaraları takip edilmeli ve gerektikçe ayakkabı numarası değiştirilmelidir. Çocukların ayakkabılarında hem hareket halindeyken olacak esneme için hem de büyüme için bir boşluk olmalıdır. Mutlaka ayak-ayakkabı uyumu konusunda uzman bir satış danışmanı tarafından kontrol edilmeli ve periyodik olarak ayak ölçümü yapılmalıdır.

’Shoe Fitting’’ Hizmeti Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Shoe Fitting hizmetiyle ailelerin çocuk ayak sağlığı ve ayak gelişimi takibi konusunda bilinçlenmeleri hedefleniyor. Çocukların ayaklarının sağlıklı gelişimleri için Shoe City Comfort mağazaları içinde yer alan Shoe City Kids köşesinde ayak ölçümü ve özel “shoe fitting” sistemi ile ayak-ayakkabı uyum kontrolü yapılıyor. Ayak ölçümünün ardından kontroller başlıyor. Henüz gelişimini tamamlamamış olan çocuk ayakları yanlış ayakkabı ile bozulabilir. Ayakkabının uymadığını, rahat etmediğini çocuklar net olarak söyleyemediğinden bu kontrolün bir uzman tarafından yapılması çok önemlidir. Bu hizmette çocuğun bir sonraki ölçümünün ne zaman yapılması gerektiğini hesaplayıp ayak gelişimini bilen tecrübeli danışmanlarımız çocuğunuzun yaşına uygun tavsiyelerde bulunuyor.