Çocuklarımızın dişleri için yaz aylarına özel bakım

Çocuklarımızın dişleri için yaz aylarına özel bakım
Güncelleme:

Yaz aylarına özel bazı ipuçları hem çocuklar hem de ebeveynler için hayatı kolaylaştırıyor.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Dişhekimi Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen’den yaz aylarına özel çocuk diş sağlığı ipuçları...

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, yaz aylarında çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için öne çıkan konu başlıklarını açıkladı.

Gece diş fırçalamanın önemi

Yaz aylarında okul olmadığı için genellikle erken kalkmak zorunda olmayan çocuklar, geceleri de erken yatmıyorlar. Bu durumda televizyonun karşısında veya geç saatlerde yorgun düşüp uyuyakalabiliyorlar. Dişlerin fırçalanması bu şekilde ihmal edilebiliyor. Doç. Dr. Didem Özdemir Özenen, ebeveynlerin bu konuda hassasiyet göstererek, tuvalete gitmeden uyumamasını tembihledikleri çocuklarına sonrasında da dişlerini fırçalamalarını söylemelerinin önemli olduğunu vurguluyor.

Asitli içecek tüketiminin ardından diş hemen fırçalanmamalı

Çocuklarda, özellikle yaz tatilinde çikolata, şeker tüketiminin yanı sıra artan sıcaklar nedeni ile hazır meyve suları ve asitli içecek alımı artıyor. Ebeveynlerin bu durum karşısında tüketimin sıklığını azaltarak özellikle ana öğünlerin sonrasında bu tip gıdaların alınmasını sağlaması ve hemen sonrasında çocuğa dişlerini fırçalamasını hatırlatmaları gerekli. Asitli içeceklerin alımından sonra ise ağızda oluşan asitli ortamın düzelebilmesi için diş fırçalamanın 30 dakika sonra yapılmasında fayda var. Doç. Dr. Özdemir Özenen, bu nedenlerle, çocuk diş hekimine yaz döneminde daha sık kontrole gidilmesini öneriyor.

Yerinden çıkan ya da kırılan dişi soğuk süte koyarak diş hekimine ulaştırın

Tatilde, çocuklarda en sık karşılaşılan diş problemi, yüzme ve çeşitli sportif faaliyetler gibi artan fiziksel aktiviteler nedeni ile dişlerde görülen kırıklar ve daha şiddetli olarak karşılaşılan çene travmalarıdır. Şiddetli travma durumlarında genel sağlığın değerlendirilmesi başta olmak üzere öncelikle acil servise sonrasında ise bir çocuk diş hekimine başvurmak çok önemli. Eğer sadece ağız içerisinde bir sorun varsa vakit kaybetmeden çocuk diş hekimine başvurulmalı. Doç. Dr. Özdemir Özenen, bu durumlarda her dakikanın önemli olduğunun altını çiziyor: “Eğer diş yerinden çıktıysa diş bulunmalı ve bir kutu soğuk süte koyularak çocukla birlikte en geç 20-30 dakika içinde bir çocuk diş hekimine başvurulmalı”. Bu sayede dişi kurtarmak mümkün.

Leyditurk.com