Çocukları dişçiye götürmek için ikna etmenin 10 yolu

Çocukları dişçiye götürmek için ikna etmenin 10 yolu
Güncelleme:

Çocuğunuzu diş muayenesine götürmek işkenceye dönüşmesin...

Rutin diş kontrollerini ihmal etmek, ciddi sağlık sorunlarının fark edilmemesine veya önlenememesine sebep olabiliyor. Yetişkinlerin de sıkça yaşadığı diş muayenesi korkusu, küçük çocuklarda daha kolay oluşabilir. Oysa uzmanlar, 6. aydan itibaren herkesin dişlerinin kontrol edilmesi gerektiği yönünde hemfikir.

Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Pedodondist Dr. Dt. Cansu Büyük, çocukları diş muayenesine götürürken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı:

Negatif kelimelerden uzak durun

“Yaramazlık yaparsan iğne yaparlar!” diye çocukları korkutmak zararlıdır, gerçekten iğne yapılması gerektiğinde bunu bir ceza olarak algılamış olan çocuk daha çok korkabilir. Bu sebeple muayeneden bahsederken, “iğne yapmayacaklar” demek için bile olsa, iğne kelimesini kullanmayın. “Korkma” demek yerine “cesur olmasını” öğütleyebilirsiniz, “acı” demek yerine “yoğun hissetmek” diyebilirsiniz… Negatif kelimelerle konuşmayın, gözünün önüne kötü şeyler getirmesine izin vermeyin.

Dişçilik oynayın!

Diş muayenesinin gerçek anlamını bildiğinden emin olun; bu muayenede diş hekimi yalnızca dişerini kontrol edecek, sayacak ve gerek görürse temizleyecek… Hatta evde birlikte “dişçilik” oyunu oynayıp muayenehanede neler olabileceğini önceden canlandırın. Oyunda onun da sizin dişlerinizi muayene etmesine izin verin.

Kendi endişelerinizi yansıtmayın

Siz korkarsanız, çocuğunuz da korkar. Sizin de diş muayenesi korkunuz olabilir ancak bunu çocuğunuzun yanında dile getirmeyin.

Her şeyi bilmediğinizi açık açık söyleyin

Hekime gitmeden önce çocuğunuza detaylı bir şekilde neler olup biteceğini anlatmak isteyebilirsiniz. Ancak muayenehanede işler değişebilir ve hekim sizin söylediğinizden farklı bilgiler verebilir, farklı işlemler uygulayabilir. Çocuğunuzun güvenini kaybetmemek adına, çok detaylı bilgi vermekten kaçının. Bunun yerine diş hekiminin çok eğitimli ve güvenilir biri olduğunu, ne yapılması gerektiğini çok iyi bilen bir uzman olduğunu ve ona güvendiğinizi anlatırsanız çocuğunuz kendini daha güvende hissedebilir.

Tedbir alın

Çocuğunuzun düzenli diş bakımını takip ederseniz, oluşmaya başlayan çürükleri önceden tespit edebilirsiniz. Korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Ciddi bir tedavi gerektirecek bir durum oluşmaması için tedbirli olun.

Tecrübeli arkadaşlar bulun

Çevrenizde daha önce diş hekimine muayene olmuş, diş muayenesinden korkmayan başka bir çocuk var mı? Çocuğunuzla buluşmalarını sağlayın, hatta mümkünse muayeneye beraber gidin.

Motivasyon etkinliği ayarlayın

Randevudan sonra çocuğunuzun hoşuna gidecek eğlenceli bir aktivite planlayın. Böylece evden çıkarken o kadar da isteksiz olmayacaktır!

Hekiminizle işbirliği yapın

Çocuk diş hekimleri, kendini tedirgin hisseden veya ilk kez diş muayenesine gelmiş çocuklarda genellikle kısa sürecek işlemlerden başlamayı doğru buluyorlar. Bu sebeple çocuğun aletlere alışması, güvenli bir iletişimin oluşması için hekiminizin yöntemleriyle uyumlu olun.

Ödüllendirin

Küçük bir muayene için bile olsa, çocuğunuzu tebrik etmeyi ihmal etmeyin. Tedavi sonrasında, 'cesaret diploması' gibi çocuğu motive edici belgeler verilebilir. Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa; sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru olacaktır.

Doğru uzman seçin

Çocuğunuzun tanıştığı ilk diş hekiminin, çocuk diş hekimi uzmanı olması, ilk randevunun ve sonraki randevuların olumlu geçmesine yardımcı olacaktır. Bu uzmanların bulundukları kliniklerin; bekleme salonu, muayene odası çocuğun ilgisini çekecek, kendisini güvende hissedecek şekilde düzenlendiğinden çocuğun korkularının azalmasına olumlu etkide bulunabilir.