Çocuklarda yaz ishallerine dikkat !

Çocuklarda yaz ishallerine dikkat !
Güncelleme:

Yaz aylarının gelmesiyle artan hava sıcaklıkları, birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ayzıt Atabek, yazla birlikte çocuklarda artan ishal vakalarına karşı aileleri uyarıyor.

Yaz sıcakları büyükleri olduğu kadar küçükleri de etkiliyor. Hava sıcaklığının arttığı bugünlerde çocuklarda ishal vakaları da artışa geçmeye başladı. İçme sularındaki ve kullanılan sulardaki mikroplar, yıkanmayan meyve ve sebzelerin yenmesi, elleri yıkamadan yiyecekleri yemek gibi nedenler, çocuklarda ishale davetiye çıkarmaktadır. Sıcaklarla birlikte mikropların daha hızlı ürüyor olması da çocuk ishal vakalarındaki artışı tetiklemektedir. Küçük bebeklerde ve oyun çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen ishal vakalarında, çocuklarda çok fazla sıvı kaybı meydana gelmektedir. Yetişkinler ishal vakalarında sıvı kaybını karşılayabilmekte ama çocuklar bu sıvı kaybını fazla karşılayamadıkları için çocuklarda ağır dehidrasyonlar ve buna bağlı olarak beynin, böbreklerin ve diğer organların zarar görmesi söz konusu olmaktadır.

Yağlı gıdalar ve abur cubur ishale tetikliyor

Önce kusma, sonra hafif bir karın ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, hafif ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan ishalde, önemli olan isesıvı kaybını karşılayabilmektir. Evde her ne kadar sıvı kaybı karşılanmaya çalışılsa da Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ayzıt Atabekishalli çocukların hastanede yatırarak tedavi edilmesinin daha doğru olduğunu belirtmektedir. “Sıvı kaybının karşılanabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı tozları ve ishal sıvılarını kullanıyoruz. Evde hazırlanılmaya çalışılan sıvıları ise kesinlikle önermiyoruz. Çünkü bu sıvıların içerisine konulan maddelerin oranları tutturulamayabiliyor. Bunun yerine aile hekiminin yazdığı ‘ors’ denilen sıvıları kullanmak daha doğru.” İshal vakalarında ise aileler çocuklarına en çok hamburger, patates kızartması, çikolata gibi hem yağlı yiyecekleri hem de abur cuburları vererek hata yapmaktadır. İshali daha çok tetikleyen bu gıdaların aksine çocuğa, “ishal diyeti” denilen yağsız, az şekerli gıdaların verilmesi gerekmektedir. Haşlanmış patates, muz ve pirinç gıdası ishalde alınması gereken gıdalardan ise sadece birkaçıdır.

Bol bol su içirilmeli

İshalden korunmak için özellikle sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmasına ve el temizliğine dikkat çeken Dr. Ayşe AyzıtAtabek çocukları ishalden korumak için “Çocuklar ishal döneminde iştahtan kesilirler. Böyle durumlarda iştahsızlığının önüne geçmekten ziyade, çocuğun sıvı kaybını karşılayabilmek çok daha önemlidir. İşte bu dönemde biz ailelere, çocuklarına bol bol su içirmelerini öneriyoruz. Ayrıca ishal, küçük bir bebekte görülüyorsa o zaman annesinin bebeğini bol bol emzirmesini istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.