Çocuklarda enfeksiyonlara dikkat !

Çocuklarda enfeksiyonlara dikkat !
Güncelleme:

Sıcak havalarda çocukları hastalıklardan korumak istiyorsanız Uz. Dr. Dicle İnanç'ın söylediklerini dikkate alın.

Sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin ilk adresi genellikle havuzlar ve plajlardır. Ancak birçok kişinin ortak kullanım alanı olan havuzlar ve kimi zaman atıkların karıştığı deniz özellikle çocuk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Dicle İnanç çocuklarda havuz ve deniz kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine yol açıyor

Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık yani birinci derece yanık oluşur. Cilt üzerindeki su dolu kabarcıklar ise ikinci derece yanıkları işaret etmektedir. Güneş yanıklarına karşı günde 3-4 defa, 10-15 dakika kadar soğuk musluk suyuyla kompres yapılması gerekmektedir. Ayrıca çocuklar için özel olarak üretilmiş güneş yanığı kremleri kullanılması, 3-4 saat ara ile bunun tekrar edilmesi gerekmektedir. Tekrarlayan güneş yanıklarının cilt kanserine yol açtığı unutulmamalıdır. 

Gölge de güneşin zararlı etkilerinden korumuyor

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00 – 16.00 saatleri arasında çocukların güneşe çıkarılmaması gerekmektedir. Şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmak için yeterli değildir. Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuklara yaz aylarında açık renk kıyafetler giydirilmeli

Çocukların yaz aylarında giydiği kıyafetler de büyük önem taşımaktadır. Öncelikle açık renk, pamuklu kumaştan bol giysiler giydirilmesi, başına siperlikli şapka takılması ve kaliteli güneş gözlüğü kullanılması gerekmektedir.

Kız çocuklarının deniz kenarında kuma oturarak oynaması tehlikeli

Islak mayo, kirli deniz ve kumsalda yere oturarak oynamak, mikropların vücuda girişini kolaylaştırmaktadır. Özellikle kız çocuklarında genital hijyeni olumsuz yönde etkilemekte, idrar yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Tanı koymak için tam idrar tahlili ve kültürü yapılması gerekmektedir. Ardından çocukluk çağına uygun antibiyotik tedavisi, bol sıvı tüketilmesi ve sık iç çamaşırı değiştirilmesi önerilmektedir.

Havuz suyundaki klor kulak iltihabı ve sinüs problemlerine yol açıyor

Havuz veya deniz suyunun kulağa kaçması ile çocuklarda dış kulak yolu enfeksiyonları veya kulak zarı iltihabı görülebilmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, işitme kaybı görülebilir. Havuz suyundaki klor, özellikle alerjik çocuklarda burun tıkanıklığı ve sinüs problemlerine yol açabilmektedir.

Yaz ishalleri en çok 0-5 yaş grubunda görülüyor

Günlük olarak suyun değiştirilmediği ve gerekli analizlerin yapılmadığı havuzlar yaz ishallerine davetiye çıkarmaktadır. Genellikle 0-5 yaş grubunda görülen hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılmaktadır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilmektedir. Öğün aralarında ise su verilmesi önerilir. Ağır ishal vakalarında hasta hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmaktadır.

Leyditurk.com